fallback

Усвояването на офиси в Европа се забавя

Възстановяването на пазарите на бизнес имоти ще следва възстановяването на икономиката и ще е неравномерно и бавно

10:18 | 24.09.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Усвояването на офис площи в Европа като цяло се забавя заради икономическата ситуация. Не се очаква подобрение до края на годината, с изключение на определени пазари – като например Москва, Варшава, Лондон и водещите градове в Германия, където търсенето се засилва, прогнозират от консултантската компания CBRE.

През първото полугодие усвояването на офис площите в Европа като цяло е било с 11% под нивата, регистрирани през втората половина на миналата година. В сравнение с първите шест месеца на 2012 г. усвояването отбелязва пренебрежим ръст, посочва се в доклад на компанията.

Най-голямо подобрение по отношение на усвояването на офиси се наблюдава във Великобритания. На пазара в Лондон е отчетен ръст от 26% на усвоените площи на годишна база през първата половина на годината спрямо същия период на миналата година. Активността на регионалните пазари на Острова пък е най-висока от години, посочват експертите.

На останалите европейски пазари обаче несигурността на наемателите и бавното и неравномерно възстановяване на икономиката слагат спирачки на пазара на офис площи. Най-видима е тази тенденция в Южна Европа. В Мадрид например усвояването на офиси през първото полугодие е с 40% под средногодишното ниво за последните 10 години. Подобна е картината в Барселона и Милано.

Ситуацията с предлагането също е твърде различна на отделните пазари. Общо за Европа делът на празните офиси леко се повишава през първата половина на годината спрямо края на миналата, но само в Лондон, Париж и Москва това повишение се определя от новото строителство и новите запаси от офиси, които излизат на пазара.

На останалите пазари, особено в Южна и Югоизточна Европа, увеличението на дела на празните офиси се дължи на слабата активност на наемателите. Това е довело и до ръст на предлагането на пазари като Мадрид, Барселона и Лисабон.

Все пак като цяло предлагането на нови и качествени офиси на централни локации като цяло за Европа остава ограничено. В момента търсенето е фокусирано върху определени сгради, които отговарят на изискванията на наемателите и всеки ръст на тяхната активност би могъл рязко да свие предлагането на качествени офиси на пазара, посочва се в доклада.

Същевременно в сегмента на търговските площи наемателите остават предпазливи, но се наблюдава намаляване на негативизма им по отношение на перспективите на фона на отчетения ръст при потребителското доверие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:23 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още