fallback

Инвестициите в индустриални имоти в Европа се върнаха към предкризисните равнища

Активността на инвеститорите обаче е съсредоточена главно на най-големите пазари

10:30 | 08.08.13 г.

Инвестициите в промишлени имоти в Европа са се завърнали на нивата отпреди кризата на фона на разнообразието от международни инвеститори, желаещи да закупят складове, логистични центрове и малки заводи, съобщава компанията за недвижими имоти Jones Lang LaSalle (JLL), цитирана от Financial Times.

Инвестициите в сектора, движени от пенсионните фондове, инвеститорите с частен капитал и суверенните фондове, са достигнали 6 млрд. евро през първите 6 месеца на годината, което е с 60% над нивата от миналата година. Това е и най-високото равнище на инвестициите от 2007 г., посочва се в доклада на компанията.

Внезапното засилване на търсенето на индустриалните имоти, които бяха сред най-тежко ударените от кризата в Европа, предполага съживяване на инвеститорското доверие към бъдещето на търговските компании и производителите на потребителски стоки, които са сред основните наематели в този сегмент.

Според Том Уейт от JLL търсенето на промишлени имоти нараства стабилно през последните 18 месеца. Липсата на нови и добре позиционирани площи обаче ограничава амбициите на някои инвеститори.

"В момента на пазара постепенно навлизат нови запаси, тъй като продължаващото търсене от страна на наемателите води до ново строителство. В резултат на това очакваме инвестициите за цялата 2013 г. да прескочат бариерата от 10 млрд. евро, което ще е третият най-силен резултат, регистриран някога", коментира експертът.

Инвестициите от началото на тази година са съсредоточени основно на най-големите пазари на имоти на Стария континент - Франция, Германия и Великобритания, на които са падат 60% от всички сделки в стойностно изражение. Най-мащабната сделка за периода е придобиването на портфейл за 1,2 млрд. евро от джойнт венчър между компанията за имоти ProLogis и петролния фонд на Норвегия.

Секторът е особено популярен сред фондовете за частен капитал, които започват да поглеждат отвърд изключително конкурентните пазари на офис площи и търговски центрове. Сред най-активните инвеститори в индустриалния сегмент за периода е американската компания за частен капитал Blackstone, която създаде собствен специален бизнес за логистични и складови имоти.

Едно от основните предимства на индустриалните имоти, на които се падат 10% от общите инвестиции в недвижими имоти в Европа през първата половина на годината, е че доходността от складовете обикновено е много по-висока от тази за първокласни офиси или търговски имоти, отбелязва Financial Times.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:34 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още