fallback

Усвояването на офис площите в Европа буксува

Отчетен е незначителен спад на неусвоените площи заради свитото ново строителство и предлагане

09:56 | 08.08.13 г.

Общото усвояване на офиси в Европа е достигнало 2,5 млн. кв. м през второто тримесечие на 2013 г. спрямо 2,1 млн. кв. м през предходния отчетен период, сочат актуалните данни на консултантската компания DTZ, цитирани от онлайн изданието Property Magazine.

От началото на годината до края на юни са усвоени общо 10,9 млн. кв. м, което представлява увеличение от само 2%.

На повечето европейски пазари корпоративните наематели за момента задържат плановете си за разширяване, тъй като фокусът им продължава да е върху съкращаването на разходите с цел запазване на печалбите. Затова на 11 от 28-те пазара, включени в анализа на DTZ, е отчетено свиване на усвояването на офис площи през второто тримесечие от -1% до -70%.

По отношение на дела на свободните площи е налице незначително понижение, като средно за региона той е 10,9% в сравнение с 11% през второто тримесечие. Този лек спад е пряко свързан с ниското ниво на новото предлагане, а не със засилване на търсенето от страна на наемателите, посочва се в доклада.

Европейският офис пазар продължава да демонстрира доста сериозни диспропорции при дела на неусвоените площи - от 3% в Марсилия до 21% в Дъблин. Лондон и Париж все така се радват на едни от най-ниските нива на неусвоени площи в Европа - съответно 6 и 7%.

През последните 12 месеца най-голям спад при неусовените площи е отчетен в Истанбул, Бирмингам, Манчестър, Хамбург и Будапеща, докато големият обем на новите сгради в Женева, Варшава, Букурещ и Милано е увеличил дела на празните офиси.

От началото на 2013 г. в Европа на пазара са излезли нови офис площи от 2 млн. кв. м, което е много под пика от 7,7 млн. кв. м, достигнат през 2007 г. Пет града - Москва, Лондон, Париж, Варшава и Франкфурт, представляват над 60% от новото предлагане. Очаква се то да се съживи през втората половина на годината, като обемът за цялата 2013 г. ще достигне 5,7 млн. кв. м.

Москва и Париж ще са начело със съответно 1 млн. кв. м и 750 000 кв. м. нови офиси, които се очаква да излязат на пазара. Следват пазарите в Централна и Източна Европа с 573 000 кв. м и Лондон с 508 000 кв. м.

Консултантите отчитат още, че наемите на първокласните офиси в Европа остават относително стабилни през второто тримесечие, като е регистрирано повишение от 0,2% на тримесечна и 0,6% на годишна база.

Във Варшава, Милано и Мадрид наемите остават под натиск, докато в Москва, Истанбул и Франкфурт те се увеличават, съответно със 7,7%, 7% и 7% на годишна база.

От DTZ очакват през 2013 г. наемите на първокласните офиси да нараснат с 1,2%, а през 2014 г. - с 1,6%. Най-голямо се очаква да бъде покачването през следващите пет години в Уест Енд в Лондон - с 5,9% и Дъблин - с 4,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:15 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още