fallback

Инвестициите в офис площи в ЦИЕ са се удвоили през първата половина на годината

Активността на инвеститорите е съсредоточена върху Полша и Русия, останалите пазари продължават да се представят слабо заради влошените икономически условия

12:02 | 29.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Инвестициите в офис площи в държавите от Централна и Източна Европа са се удвоили през първото полугодие спрямо първата половина на миналата година, достигайки 1,7 млрд. евро, отчитат от консултантската компания CBRE.

Първото полугодие е и второто най-активно на пазара на офис площи в региона от началото на кризата през 2008 г. досега, отбелязват експертите.

Активността на инвеститорите обаче е съсредоточена на два от пазарите – Русия и Полша, които са привлекли 75% от инвестициите за периода. По-видим растеж, макар и бавен, се забелязва и в Чехия и Румъния, като увеличението се дължи на по-високата активност на институционалните инвеститори, които диверсифицират портфейлите си и се интересуват и от подценени имоти.

Изненадващо слабо според компанията е представянето на хърватския пазар на офиси, предвид присъединяването на страната към Европейския съюз.

Бавният икономически растеж и пазарните условия, които все още са в полза на наемателите, спъват по-сериозен растеж на активността в този сегмент от пазара в региона. На по-малките пазари в Югоизточна Европа, включително и в България, дейността на инвеститорите остава ограничена.

Очаква се влошените условия да се задържат до края на тази и през следващата година, което се отразява и на площите в строеж и търсенето – те продължават да намаляват. „Докато икономическият растеж не се обърне, ситуацията ще остане такава дори и до края на 2014 г.“, прогнозират експертите.

Наемните равнища на първокласните офиси в региона са останали стабилни през полугодието. По-значителни понижения са отчетени в Киев, Букурещ и Братислава. В София кв. м първокласен офис може да се наеме средно за около 13 евро, като доходността остава 9%.

Търсенето на наемателите в Централна и Източна Европа е изключително слабо С изключение на Варшава и Белград на останалите пазари е регистрирано усвояване на офис площите в съответствие или дори под средното за периода от 2008 г., когато започна кризата, досега. Повечето от сделките са или премествания с цел оптимизация на пространството и на разходите, или предоговаряне на наемните условия, което има ограничен ефект върху пазара, посочва се в доклада.

Не се очаква периодът на висока незаетост да отмине бързо, каквото се е наблюдавало при предишни кризи, заради слабия растеж на икономиките и заетостта в региона.

Страните с най-добри перспективи пред растежа са Турция и балтийските държави, отбелязват от компанията. Очаква се ръстът на БВП да надвиши 4 на сто през тази година, както и през следващите години до 2020 г.

„Вторият кръг“ се формира от Русия и Полша, където се очаква икономически растеж от порядъка на 3-4%. Към тях се присъединяват също Румъния и Словакия с очакван растеж от 3-3,5%. Назад остават Чехия и Унгария, където растежът се очаква да достигне 1,5-2%, както и останалите държави, където растежът вероятно ще е още по-слаб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:25 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още