fallback

Бумът в световното строителство ще създаде нови азиатски тигри

САЩ ще се радват на здравословен ръст в строителния сектор, но в Европа без Великобритания се очаква свиване на строителните обеми с 5% до 2025 г.

13:32 | 01.07.13 г. 3
Автор - снимка
Редактор

Строителната активност в световен мащаб ще се ускори със 70%, или 6,3 трилиона долара, до 2025 г., като взривният растеж ще бъде осигурен от ново поколение „азиатски тигри“, сочи докладът „Global Construction 2025“, спонсориран от 24 големи компании и подготвен от експерти в бранша от Global Construction Perspectives и Oxford Economics, съобщи CNBC.

Докладът разкрива, че строителството ще осигурява 13,5% от световния брутен вътрешен продукт до 2025 г., като активността ще бъде водена от нарастващото население в развиващия се свят и от разрастващата се урбанизация.

„Урбанизацията е сред най-големите предизвикателства, пред които се изправя човешката раса. Ръстът в най-големите световни мегаполиси увеличава мащабните предизвикателства за инженеринговата и строителната индустрия. Очаква се до 2050 г. те да приютят още около 2 млрд. обитатели, увеличавайки предизвикателствата около осигуряването на електроенергия, вода, хигиена, жилищни площи, офиси и транспорт, както и за устойчивостта на доставките и развитието на новите градове в бъдеще“, се посочва в документа.

Макар че две трети от световното строителство ще бъде съсредоточено в Китай, Индия и САЩ, авторите отбелязват, че активността в развиваща се Азия ще нараства, водена от Виетнам, Индонезия и Филипините, които те определят като новите азиатски тигри.

„Макар че Китай е далеч от достигането на статут на развита икономика, това предизвикателство не намалява важността на страната като голям и бързорастящ строителен пазар. Той отваря възможности за новото поколение бързо разрастващи се азиатски тигри, които ще помогнат за тласъка на регионалния растеж“, се подчертава в доклада.

Авторите изтъкват Индонезия като „може би най-динамичния“ от техните нови тигри и прогнозират, че строителният ѝ пазар ще отчита среден годишен ръст от над 6% до 2025 г.

„Индонезия ще се превърне в третия най-голям жилищен пазар в света според броя на новите домове, които ще трябва да бъдат изграждани всяка година, с малко по-малко от средния брой за САЩ. Индонезийските „Ключови икономически коридори“ са изградени върху ръста на ключови индустриални сектори и изграждането на необходимата инфраструктура в подкрепа на икономическия растеж“, обосновават се те.

Според оценките им Виетнам и Филипините ще регистрират среден годишен ръст от 5%. „Както Виетнам, така и Филипините ще се облагодетелстват от по-мащабните вътрешнорегионални търговски потоци с Китай и съседните икономики, както и от необходимостта от инвестиции в необходимата инфраструктура и производствен капацитет, тъй като нивото на икономическото им развитие се повишава“, смятат анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:23 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още