fallback

Отчитат силно тримесечие за пазара на офиси и индустриални площи

Въпреки по-големия обем усвоени площи, празните офиси в София са близо 32%

13:50 | 16.04.13 г. 1

През първото тримесечие на годината инвестициите в аутсорсинг услуги и промишлеността са продължили благоприятното си влияние върху пазарите на офис и индустриални площи, съобщават от Forton International, партньор на глобалният консултант Cushman & Wakefield за България и Македония.

Същевременно новото строителство във всички сегменти от пазара на бизнес имоти е продължило да се забавя, което е намалило свободните площи.

Данните на Forton не показват влияние на политическата ситуация върху пазарите на бизнес имоти през първото тримесечие. „Компаниите планират ходовете си месеци преди да ги извършат, затова не сме изненадани от липсата на натиск върху пазара в резултат на едномесечната нестабилност“, коментира Сергей Койнов, изпълнителен директор на компанията.

„В момента сме в преходен период, по-важно е да се запази благоприятният бизнес климат, за да не се почувстват инвеститорите без почва под краката си и без ясна перспектива в средносрочен план. България е стабилна финансово, затова не очаквам оттегляне на планирани инвестиции, остава въпросът колко биха се забавили, ако има по-дълъг период на политическа нестабилност“, добавя Койнов.

„Тенденцията за изнасяне на работни места и производствени мощности към страната е в основата на добрите показатели за първото тримесечие и ще продължи да определя пазара до края на годината“, прогнозира още той.

Офис площи

Фирмите от секторите аутсорсинг на бизнес процеси и информационни технологии остават основни наематели на пазара на офис площи. Те са заели по около една четвърт от отдадените общо 14 100 кв.м през тримесечието.

„Първото тримесечие е сезонно слабо. Въпреки това отчитаме по-големи обороти на наемния пазар в сравнение с предходните две години“, казва Владислав Кайзеров, мениджър „Офис площи“ във Forton.

Той посочва, че сделките са били по-малко на брой, но са били наети сравнително големи обеми офис площи. Това допълнително е увеличило заетостта на качествените сгради в наложилите се локации на пазара.

През първото тримесечие завършените проекти, предназначени за отдаване под наем и продажба, са били малко. Общо 19 300 кв.м. са въведени в експлоатация, от които 17 200 кв.м са построени за собствени нужди. Общо усвоените площи за тримесечието са 31 300 кв.м, с 23,2% повече от предходното тримесечие.

От компанията са установили, че някои компании се насочват към алтернативни местоположения поради липсата на свободни големи офиси в желани от тях сгради. „Макар че е в начален етап, тази тенденция е важна за собствениците на няколко големи проекта, останали настрана до момента заради своята локация“, коментира Кайзеров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:31 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още