fallback

Активността на ключовите пазари на имоти в Централна Европа се засилва

Инвеститорското търсене обаче е разпръснато и неравномерно и е фокусирано върху отделни държави и сектори

12:01 | 03.04.13 г.

Инвестиционната активност на ключовите централноевропейски пазари на имоти - Полша, Чехословакия, Унгария и Румъния, се запазва през първото тримесечие на 2013 г. За периода в региона са вложени 958 млн. евро, или със 6% над средните нива за последните пет години, сочат данни на компанията Cushman & Wakefield, цитиран от онлайн изданието Property Magazine.

Макар и нивата да са по-ниски спрямо предходното тримесечие, когато бяха регистрирани инвестиции за 1,826 млрд. евро, положителната нагласа на инвеститорите и активността им предполагат, че обемът на вложенията през тази година вероятно ще бъде близък до тези от 2012 г.

"Активността на инвеститорите нараства леко. Някои от тях обмислят възможността да поемат по-големи рискове и да преразгледат дейностите си на по-развитите и сравнително зрели пазари в Централна Европа. Те намират не само по-добра доходност и сравнително по-благоприятен икономически растеж, но и подобряващи се нива на ликвидност", отбелязва Чарлз Тейлър, партньор в Cushman & Wakefield.

В Полша обемът на инвестициите през първото тримесечие на 2013 г. е намалял до 465 млн. евро спрямо 818 млн. евро преди година и 618 млн. евро през първото тримесечие на 2011 г. На чешкия пазар обаче се наблюдава съживяване, като там за първите три месеца на тази година са сключени 6 сделки за 237 млн. евро спрямо едва 20 млн. евро година по-рано. Унгария е привлякла 159 млн. евро, което също представлява сериозно повишение в сравнение с първото тримесечие на 2012 г.

Инвеститорите продължават да предпочитат сегмента на офисите, като в него за периода са инвестирани близо 646 млн. евро. В същото време в търговския сегмент е отчетена най-слабата инвестиционна активност от 2009 г. насам.

"Продължаваме да сме оптимисти за региона на фона на големия обем от сделки, които предстоят. Инвеститорското търсене остава разпръснато и неравномерно, като е фокусирано върху отделни държави и сектори, с изразени предпочитания към ключови продукти на ликвидни пазари. В тази ситуация смятаме, че активността на чешкия пазар ще се съживи отчасти поради очакваното преразглеждане на цените", отбелязва Тейлър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:24 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още