fallback

Глобалните инвестиции в имоти може да надвишат 1 трлн. долара през тази година

Експерти очакват най-сериозен ръст на обема на инвестициите да има в САЩ

13:32 | 14.03.13 г.

Сделките с имоти в глобален мащаб могат да надхвърлят 1 трлн. долара през тази година за първи път от 2007 г. благодарение на нарастващото доверие в Северна Америка и Азия и по-силния апетит на суверенните фондове към сектора на имотите, сочат резултатите от изследване на консултантската компания Cushman & Wakefield, цитирано от Ройтерс.

Според експертите през тази година обемът на инвестициите ще се увеличи с 14%, след като през 2012 г. той нарасна до 929 млрд. долара. Това ще е най-силното повишение отпреди кризата през 2008 г., когато инвеститорите наляха в имотни сделки 1,25 трлн. долара.

В доклада се посочва също така, че инвеститорите загърбват по-рисковите активи в глобален мащаб за сметка на висококачествените офиси и търговски имоти в по-сигурните квартали на Ню Йорк и Лондон на фона на все по-мрачните икономически прогнози и дълговата криза в еврозоната.

През последните месеци обаче доверието започна бавно да се завръща след силните мерки на Европейската централна банка, целящи да успокоят пазарите. Тези мерки намалиха опасенията от разпадане на еврозоната. Американската икономика също показва признаци на подобрение.

От Cushman очакват ръста в сектора да бъде воден от Северна Америка, особено САЩ, където по-доброто предлагане на финансиране и търсенето от страна на наемателите биха могли да предизвикат 15-20% ръст на обема на сделките след отчетеното повишение с 26% през миналата година.

В Азия, където държавните политики за "охлаждане" на жилищния сектор и опасенията около стабилността на икономическия растеж на Китай предизвикаха ръст от едва 3,7% на обема на сделките през миналата година, през тази година този обем би могъл да се увеличи с 15-20% на фона на избледняващите страхове около Китай и интереса на инвеститорите към нововъзникващи икономики като Индия и Индонезия.

Инвестициите в Европа вероятно ще продължат да са слаби, като се очаква да се увеличат само с 5% и ще са съсредоточени основно във водещи градове като Лондон и Мюнхен поради липсата на банково финансиране и ограниченото предлагане на висококачествени имоти.

Търсенето от страна на суверенни и пенсионни фондове също ще се активизира, прогнозират от Cushman. Подобни фондове от Малайзия и Катар са сред най-активните купувачи на първокласни имоти в западноевропейските столици, а миналата година норвежкият петролен фонд обяви, че ще увеличи имотните си активи в портфейла си с 5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:14 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още