fallback

Само рязък ръст на лихвите би успокоил пазара на имоти в Швейцария

Предприетите мерки за "охлаждане" на пазара няма да проработят

12:59 | 07.03.13 г.

Швейцарските власти бяха провокирани да предприемат намеса на пазара на жилища не толкова заради ръста на цените, колкото заради изгледите, че той ще продължи още дълги години, пише онлайн изданието Property Magazine.

И все пак вероятно ефектът от тази намеса ще бъде ограничен и тя няма да успее да охлади пазара на имоти. Търсенето продължава да е твърди динамично и единствено рязко повишение на лихвите би могло да доведе до обрат в тенденцията при цените, посочва изданието.

Ситуацията на пазара на бизнес имоти също е все по-предизвикателна, макар и по различен начин. Инвеститорите трябва да разберат как да тълкуват знаците на времето, в което живеят, за да могат да се позиционират правилно. На фона на сериозното разрастване при офис имотите тенденцията за нови и по-компактни работни места става все по-разпространена. Дългосрочното въздействие на електронната търговия върху пазара на търговски имоти, макар че той все още е доста стабилен, вероятно също ще бъда сериозно.

Според експертите от Credit Suisse през тази година жилищата в Швейцария ще поскъпнат с от 3 до 5%. Те твърдят, че освен ако не настъпи неочаквана рецесия, единствено рязко повишение на лихвите би могло да спре възходящата тенденция при цените.

Въпреки че върви към прегряване, пазарът на имоти в Швейцария все още не е достигнал последната и най-решителна фаза, при която опитът показва, че възникват най-унищожителните последици. За момента той се крепи на три стълба. Първо, броят на спекулативните сделки все още е ограничен. Второ, много финансови институции ограничават кредитирането на фона на по-строгите регулации и нарастващите рискове. Трето, на пазара все още няма свръхпредлагане поради структурните недостатъци.

Освен тези три стабилизиращи фактора, напоследък властите предприемат и регулаторни мерки за ограничаването на бума. Антицикличният капиталов буфер допринася за финансовата стабилност. В същото време обаче въздействието му върху възходящата тенденция при цените на имотите вероятно ще е ограничена.

Слабото повишение на ипотечните разходи няма да има сериозен ефект в една среда на ниски лихви. Благодарение на това жилищните имоти, въпреки високите цени, в краткосрочен план са много по-изгодни, тъй като са по-достъпна алтернатива.

По-вероятно ефект би имало затягането на финансовите регулации, макар че първоначално този ефект вероятно ще се прояви само при най-скъпите жилища. Много кандидат-купувачи вече не отговарят на по-строгите изисквания за по-скъпите имоти и са принудени да се примирят с по-евтини жилища, което понижава цените в луксозния сегмент. Лихвите обаче все още са толкова ниски, че финансовата тежест, въпреки рязкото поскъпване на имотите през последните години, на практика не е проблем. Това би се променило рязко, ако лихвите бъдат вдигнати. Единствено подобно повишение би потиснало търсенето.

На пазара на инвестиционни имоти също очакванията за забавяне не са големи. Разликата в доходността на алтернативните инвестиции продължава да е висока, което привлича капитал на пазара на имоти. Като се имат предвид високите цени на съществуващите имоти, търсенето вероятно ще бъде съсредоточено върху новите проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:03 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още