fallback

Холандия като Куба на Северно море

Йерун Диселблум предизвика шок, като обяви национализацията на SNS Reaal, но спечели време за реорганизацията на портфейла от проблемни кредити за имоти

10:17 | 05.02.13 г.

Холандският финансов министър Йерун Диселблум предизвика шок, след като обяви, че е била национализирана SNS Reaal, четвъртата по големина банкова и застрахователна компания в страната, пише онлайн изданието Property EU.

Ходът целеше да предотврати тоталния срив на дружеството след тежките загуби от 9 млрд. евро на звеното за финансиране на недвижими имоти. Като цяло холандското правителство е предвидило помощ в размер над 11 млрд. евро в пакет, включващ капиталова инжекция, отписвания, заеми и гаранции.

Заради спасителния план за SNS Reaal холандският бюджетен дефицит през тази година ще се увеличи с 0,6 пр. п., а държавният дълг ще нарасне с 1,6 пр. п. Без съмнение това ще хвърли сянка върху новата роля на Диселблум в еврогрупата, където основната му задача е да ограничи държавните дългове в 17-те държави, използващи единната валута.

В Холандия политици и коментатори критикуват поредицата от събития, превърнали Холандия в "Куба на Северно море". Национализацията на SNS Reaal е болезнено доказателство за сериозните пропуски на холандската централна банка в надзора на местния банков сектор.

Държавният спасителен план идва след опит от страна на компанията за частен капитал CVC Capital Partners да придобие SNS и принуди холандското финансово министерство да разкрие подробности около събитията, довели до неговата намеса. Един от най-притеснителните факти, който стана ясен през последните дни, е че холандската централна банка очевидно е пропуснала да забележи рискове за 2 млрд. евро, свързани с имотния сектор.

В годишния си доклад за 2011 г. SNS Reaal рисува една розова картина за рисковете, свързани с портфейла от кредити за сектора на имотите. За 2012 г. банката твърди, че ще се нуждае от допълнителни провизии за отписвания на стойност между 1,4 млрд. евро и 2,1 млрд. евро. Това е доста под оценките на Cushman & Wakefield, които бяха наети от холандското правителство през октомври миналата година. Според консултантите стойността само на нужните отписвания в звеното е между 3,4 млрд. и 4,1 млрд. евро.

Данните се базират на реалната икономическа стойност на портфейла от заеми на SNS Property Finance, която според консултантите е около 5,6 млрд. евро в най-добрия случай и 4,9 млрд. евро в най-лошия.

Това обаче не е цялата история: в баланса си SNS оценява собствените си имоти на 512 млн. евро, но според Cushman & Wakefield реалната стойност е доста по-ниска - между 185 млн. евро и 265 млн. евро. Като цяло Диселблум ще бъде принуден да признае, че загубите са значително по-високи от оценките, направени от SNS Property Finance.

Освен всичко останало, за портфейла не е установена и пазарна цена. Имаше купувачи като CVC Capital, но гаранциите, които изискваха те, бяха толкова високи, че министърът реши да избере варианта национализация. Решението му е разбираемо, като се има предвид, че правителството ще трябва така или иначе да плати сметката, а в противен случай щеше да има много малка власт при вземането на решения за дружеството.

Национализацията на SNS Reaal внася известно успокоение на пазара. Липсата на експертиза в имотния бранш в SNS Reaal и опасенията от фалит на банката бяха надвиснали над холандския пазар през 2012 г.

През есента на миналата година PropertyNL призова в страната възможно най-бързо да бъде създадена "лоша" банка, но централната банка не реагира. След години на несигурност национализацията създава необходимата отсрочка за реорганизацията на портфейла от проблемни кредити, свързани със сектора на имотите, по един разумен начин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:36 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още