fallback

Предричат срив на пазара на имоти във Франция

Корекцията на пазара е започнала още през миналата година, макар продавачите още да хранят надежди за добри сделки

12:31 | 21.01.13 г.

Икономическите основи на Франция се пропукват, пише онлайн изданието Business Insider. Безработицата вече е на равнище от 10,5% и продължава да расте. Частният сектор изпада в летаргия.

След като продажбите на автомобили паднаха с близо 14% през 2012 г., сега е ред и на жилищата, прогнозира изданието. През миналата година броят на сделките с луксозни апартаменти в Париж на стойност над 2 млн. евро, към които традиционно има засилен интерес от страна на инвеститори, се е сринал с 42%.

По данни на британската компания за имоти Barnes, която е специализирана в луксозни имоти във Франция, цените на луксозните жилища в Париж са паднали с 10-15%. При имотите, струващи под 2 млн. евро, сделките са намалели с 28%, но цените остават стабилни.

Според изследването причините за отрицателната тенденция са кризата в еврозоната, изборите и данъчната политика на Франция.

За богатите климатът във Франция става враждебен, така че те масово се "спасяват", което на свой ред стимулира продавачите да ускорят процеса на предлагане на имоти, твърдят експертите от Barnes.

Експертите очакват пазарът да остане колеблив през първото тримесечие на годината, с ниски нива на сделките, като след това ще настъпи постепенно възстановяване с бавна корекция на цените. Не се очакват внезапни корекции или срив.

Други експерти от бранша обаче съзират по-гъсти облаци на хоризонта.

"Продавачите все още не са разбрали, че трябва да намалят цените драстично, макар че в Париж те вече са паднали с над 10%", отбелязва Филип Шевалие, главен изпълнителен директор на компанията за луксозни имоти Emile Garcin.

Той обвинява за високите цени чуждестранните купувачи, или по-скоро внезапният недостиг на жилища, предизвикан заради чуждия интерес, защото малцина французи вече биха могли да си позволят хубаво жилище в столицата. На практика те са изтласкани от пазара. Чужденците обаче вече се отдръпват заради натрупването на данъчен натиск върху имотите, твърди експертът.

Това е така не само в Париж. В провинцията продажбите на съществуващи жилища през третото тримесечие на миналата година са се сринали с 20% на годишна база в сравнение със спада от 16%, регистриран през второто тримесечие. А продажбите на нови жилища във Франция са намалели с цели 25% през третото тримесечие в сравнение с 14% през второто.

Въпреки това цените във Франция, поне през третото тримесечие на миналата година, не са помръднали сериозно, тъй като продавачите все още хранят надеждата, че проблемите ще отминат. И въпреки че средните ипотечни лихви към ноември за заеми с период от 208 месеца са били 3,31%, броят на новоотпуснатите ипотеки е бил с 32,6% по-малък спрямо същия месец на предходната година.

Списание Economist неотдавана публикува изследване на цените на жилищата на международните пазари, в което посочи, че във Франция имотите са сериозно надценени - с 50% според съотношението между цените и наемите. Анализаторите твърдят, че Франция е най-надцененият пазар на имоти в света на базата на разполагаемите доходи и четвърта според наемите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:54 | 31.08.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още