fallback

2013 г. - идеалният момент за купувачите на първи дом в САЩ

Купувачите с добра кредитния история и достатъчно средства за първоначална вноска може би ще бъдат най-облагодетелствани от развитието на пазара

15:55 | 26.11.12 г.

Идната година може би ще бъде подходяща за покупка на жилище в САЩ, пише Wall Street Journal. Цените най-накрая започват да се възстановяват, но остават достатъчно ниски, за да се намери изгодна сделка.

Ако към това се добавят и рекордно ниските лихви, 2013 г. може би ще е идеалният момент за купувачите на първи дом.

"Смятаме, че цените на жилищата най-накрая удариха дъното", твърди Стан Хъмфриз, главен икономист в компанията за недвижими имоти Zillow. "В момента покупките изглеждат много привлекателни, дори и в краткосрочен план", допълва експертът.

По данни на Националната асоциация на търговците на недвижими имоти в САЩ средната цена на еднофамилно жилище в страната през октомври е била 178 700 долара, което е с 11% над нивата, отчетени година по-рано. Тя обаче остава с 13% под 204 800-те долара, регистрирани през октомври 2007 г.

Особено добри сделки има в района на Финикс, където цените на жилищата стабилно вървят нагоре, но продължават да са с над 40% под пиковите нива. Съживяване, но и все още доста ниски цени, се наблюдават и в Далас, Маями и Денвър.

Макар и моментът да е подходящ, по-затегнатите стандарти за кредитиране след жилищния срив продължават да са в сила. Така че купувачите с добра кредитния история и достатъчно средства за първоначална вноска може би ще бъдат най-облагодетелствани.

За седмицата, завършила на 16 ноември, средната лихва по стандартна 30-годишна ипотекае била 3,46%, сочат данни на HSH.com. Очакванията са лихвите да останат ниски и в бъдеще заради политиката на Федералния резерв на САЩ.

Много купувачи на първи дом кандидатстват за заеми, обезепчени от Федералната жилищна администрация (FHA), тъй като стандартите за отпускане на ипотеки са по-леки, а критериите за първоначалната вноска не са толкова строги, както при стандартните кредити. В момента обаче FHA е изправена пред загуби за милиарди долари от кредити, отпуснати между 2007 г. и 2009 г. За да подсили финансите си, неотдавна агенцията обяви поредица от мерки, включително по-високи годишни застрахователни премии и промяна в правилата, позволяваща пропускане на застрахователни премии.

Много потенциални купувачи до момента стояха настрана от пазара и предпочитаха да живеят под наем в очакване цените да ударят дъното, тъй като наемите бяха по-евтини или просто защото не можеха да се класират за ипотека.

Скокът при наемателите след жилищния срив обаче повиши наемите в по-голямата част на САЩ и в момента в много случаи е по-изгодно да се купува, отколкото да се живее под наем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:24 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още