fallback

Блясъкът на Полша като топ дестинация за инвеститорите в бизнес имоти избледнява

Кризата в еврозоната тежи и на полската икономика, а инвеститорите са станали все по-предпазливи и селективни

10:01 | 21.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Привлекателността на Полша за инвеститорите в бизнес имоти в Европа взе да поизбледнява. Инвеститорите на пазарите в Централна и Източна Европа стават все по-предпазливи и селективни заради опасенията за икономическия растеж, пише The Wall Street Journal.

Анализатори очакват през тази година обемът сделки да се свие, освен ако по някакво чудо не бъде регистриран по-сериозен растеж в еврозоната и Европейския съюз като цяло.

Данни на консултантската компания Cushman & Wakefield показват, че от началото на годината до края на септември обемът на сделките с бизнес имоти в Полша възлиза на 1,15 млрд. евро, докато по същото време на миналата година е бил 1,87 млрд. евро.

Като цяло за Централна и Източна Европа компанията очаква инвестициите в бизнес имоти да намалеят почти наполовина в сравнение с 2011 г. - до 3-3,5 млрд. евро спрямо 6,1 млрд. евро.

Едновременно със свиването на инвестициите се регистрира и ръст на доходността, което свидетелства за увеличените рискове пред пазара на бизнес имоти в страната.

В столицата Варшава доходността от инвестициите в имоти се задържа около и малко над 6 на сто, но в областните градове, които все по-трудно привличат инвестиции, се очаква доходността да достигне 7-8% догодина.

Полша привлече вниманието на инвеститорите през 2009 г. като единствената страна в Европейския съюз, която избегна рецесията. Освен процъфтяващата икономика, страната може да се похвали с изключително квалифицирана работна сила, с което привлече сериозни чужди инвестиции в аутсорсинга.

Полският пазар на имоти освен това като цяло отдавна присъства в челото на класацията на консултантската компания Jones Lang LaSalle (JLL) за прозрачност, като се отчитат правната регламентация, както и достъпността на данните за пазара.

Опасенията за икономическия растеж в цяла Европа обаче засегнаха и полската икономика. Растежът на брутния вътрешен продукт (БВП) се очаква да се забави до 2,7% през настоящата година от 4,3% през 2011 г.

Анализатори очакват силен натиск и върху наемните нива на офисите и търговските площи заради свиването на потребителските разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:05 | 28.08.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още