fallback

Търсенето на ипотеки в САЩ изпреварва темповете на обслужване в банките

Невъзстановеният ипотечен пазар може да осуети опитите на Фед да стимулира икономиката чрез покупка на ипотечни книжа

10:56 | 24.10.12 г.

Големите банки в САЩ наемат ипотечни банкери, за да отговорят на засиленото търсене на жилищни кредити и рефинансиране, но все още не успяват да обработят всички кандидатури, пише Ройтерс. Според анализатори това може да осуети опитите на Федералния резерв да стимулира икономиката.

От септември, когато Фед обяви плановете си да изкупува ипотеки за по 40 млрд. долара всеки месец, темпото на понижение на лихвите по ипотечните кредити се забавя. Средно лихвите по 30-годишните ипотеки през тази седмица са намалели едва с 0,18 процентни пункта спрямо 13 септември, когато Фед обяви най-новата си програма за стимулиране на икономиката.

Някои анализатори са на мнение, че при един по-нормален пазар понижението би било с 0,31 процентни пункта. Това би могло да спести на купувачите на жилища хиляди долари от вноски по ипотеките им.

Не напълно функционалният ипотечен пазар, който все още се възстановява от срива и последвалата финансова криза, означава, че повечето ползи от новия план на Федералния резерв на практика може би ще са за банките, а не за потребителите.

Банките, които все още работят в ипотечната сфера, наемат специалисти, за да отговорят на засиленото търсене, но броят на тези финансови институции е по-малък, тъй като ипотечната криза от 2007-2009 г. обезкръви някои от най-големите кредитори и нанесе сериозни щети на много други.

По-ограниченият капацитет работи в полза на банките. Печалбите от ипотечното кредитиране са над два пъти по-високи от нормалните нива, твърди главният изпълнителен директор на JPMorgan Джейми Даймън.

Големите американски банки, като JPMorgan Chase & Co, Wells Fargo & Co и Citigroup Inc, отчетоха по-високи печалби за третото тримесечие благодарение на ипотечните си дейности.

Кредиторите, отпускащи ипотеки, твърдят, че не искат да наемат твърде много персонал, който ще се наложи да уволнят, когато обемите паднат отново.

Според Асоциацията на ипотечните банкери през тази година ще бъдат отпуснати ипотеки за 1,47 млрд. долара с цел покупка на жилище или рефинансиране на стар заем, но през 2013 г. този обем ще намалее до 1,04 млрд. долара.

В същото време обаче броят на кандидатите за ипотечни кредити расте. През седмицата, завършила на 28 септември, той се е повишил със 17%.

При подобно силно търсене и липса на достатъчно персонал за обработка на документите, банките нямат особено добри причини да намалят лихвите.

Президентът на Федералния резерв в Ню Йорк Уилям Дъдли призна за тази трудност в своя реч неотдавна, като отбеляза, че усилията на Фед да стимулира икономиката през последните години биха имали по-голям икономически ефект, ако лихвите по ипотеките падаха по-сериозно.

Банкерите не са сигурни колко ще продължи активизирането на ипотечния пазар. Според Даймън от JPMorgan Chase бумът ще продължи "през идното тримесечие и може би още няколко тримесечия, но няма да трае много дълго".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:59 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още