fallback

Жилищният пазар - най-голямата пречка за възстановяването на британската икономика

Колкото и да е болезнено за икономиката, Великобритания има нужда от рязък спад на цените на жилищата, според анализ на MoneyWeek

12:57 | 17.08.12 г. 1

Проблемите на британския жилищен пазар и високите цени на жилищата пречат на икономическото възстановяване на страната, пише онлайн изданието MoneyWeek.

Скъпите жилища буквално изсмукват пари от проекти, които биха могли да генерират икономически растеж и увеличават разходите за живот, посочва изданието. Това превръща Великобритания в скъпо за правене на бизнес място.

Това няма да се промени, докато правителството и централната банка не престанат да правят всичко възможно да поддържат цените високи. И защо го правят? Скъпите жилища са основната причина британските банки все още да се държат на повърхността.

Евентуален срив на цените на имотите би увеличил дела на проблемните кредити и би навредил на финансовото състояние на банките. Те го знаят и създават буфери за лоши времена, но проблемът е, че един от най-добрите начини това да се постигне е чрез ограничаване на кредитирането.

Това означава, че бизнесът, който би могъл да генерира приходи и да създава работни места, не получава нужните средства или, ако все пак има достъп до банково финансиране, то разходите по кредитирането са твърде високи.

Колкото и да е болезнено за икономиката, Великобритания има нужда от рязък спад на цените на жилищата. За момента обаче това изглежда няма да се случи. Пазарът като цяло остава по-скоро в застой, отколкото да върви рязко надолу.

Освен поради недостига на ипотечно финансиране и високото търсене на имоти под наем, пазарът е в стагнация и заради нежеланието на купувачите да плащат високите цени на имотите, които искат продавачите. Това разминаване е основната причина за състоянието на пазара поне през последните четири години.

До момента няма кой знае какви признаци за нарастване на предлагането на имоти до степен, която би могла да предизвика срив. Евтините пари, схемите за поддържане на ипотечни кредити и държавните мерки за момента задържат много от хората с проблемни кредити в домовете им.

Това може да продължи, докато лихвите са ниски, но колко точно? Централната банка не може да печата пари, за да манипулира пазара на облигации вечно.

Резултатът е ясен - по-високи лихви и по-ниски цени на жилищата. Колкото по-скоро се случи това, толкова по-бързо ще се възстанови британската икономика, заключава изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:10 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още