fallback

Как икономическите стимули надуват имотен балон в много държави

Инвеститорите, които търсят висока възвръщаемост, се обърнаха към растящите пазари на имоти в държави със стабилни икономики и правителства

10:20 | 27.07.12 г. 2

Купувачите на жилища в страните, където секторът на имотите като че ли изглежда имунизиран от кризата, са силно засегнати от икономическите стимули, пише Business Week.

Централните банки в световен мащаб буквално наводниха пазарите с пари, което действително понижи лихвите, но пък вдигна до небето цените на жилищата в определени държави, считани за сигурно убежище от кризата.

Федералният резерв на САЩ например свали основната лихва близо до нулата и от години я държи на рекордно ниски нива, което принуди развиващите се икономики, като например Китай и Хонконг, да приемат „хлабава“ парична политика, която подхранва инфлацията.

„Федералният резерв се опитва да спаси положението, но създаде редица деформации в международен план и много добре разбира това“, коментира пред изданиетоМики Ливай, главен икономист в Bank of America.

Инвеститорите, които търсят висока възвръщаемост, се обърнаха към растящите пазари на имоти в държави със стабилни икономики и правителства, които не са обременени с високи нива на дълг.

Къде е бумът

В Канада например доходността по държавните облигации тази седмица падна до най-ниското ниво от 1950 г. насам. Същевременно цените на жилищата в страната са се повишили с 34% от началото на 2009 г. насам до средните 369 335 канадски долара, показват данни на канадската асоциация на фирмите за недвижими имоти.

Анализатори на UBS отдавна предупреждават, че Швейцария е близо до спукването на жилищен балон.

В Норвегия пък цените на жилищата скочиха с 30% от 2008 г. досега, което накара централната банка на страната да предприеме редица действия за „охлаждане“ на пазара и намаляване на задлъжнялостта на домакинствата, която вече е над 200% от разполагаемите доходи. Така до края на годината норвежките домакинства може да се изправят пред друг проблем – да плащат по-високи ипотечни вноски.

В Хонконг комбинацията от рекордно ниски разходи по заемите и намаляващите запаси от жилища на пазара доведоха до рязък ръст на цените от над 80 на сто от началото на 2009 г. насам. За периода март 2011 – март 2012 г. цените на имотите в Ховконг регистрираха повишение от 5,4%, което е повече от всеки друг азиатски пазар, показват данни на Knight Frank.

Връзката между хонконгския и американския долар не дава възможност на местните власти в мегаполиса да провеждат самостоятелна парична политика и следват действията на американския Федерален резерв.

Стимулите

Стойността на имотите по целия свят беше напомпана от евтините кредити в края на последното десетилетие, което предизвика тежко спукване на жилищния балон в САЩ, Ирландия, Испания и други държави по света.

Крахът на пазарите накара централните банки в най-големите световни икономики да намалят лихвите до рекордно ниски нива и да отделят над 4 трлн. долара под формата на различни икономически стимули.

Редуцираните лихви обаче така и не помогнаха за възстановяването на повечето от пазарите на имоти по света. Глобалният индекс на Knight Frank показва, че цените в много държави, включително САЩ, Ирландия, Гърция и други, продължават да се понижават.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:42 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още