fallback

Пазарът на жилища в Китай се е оживил през юни

Засилва се опасността от спукване на балон на пазара на бизнес имоти в страната

10:19 | 13.07.12 г.

Жилищният пазар в Китай е подкрепен от стабилно нарастващото търсене, урбанизацията и повишението на доходите на китайците. Снимка: Ройтерс

Паричната стойност на сделките с жилища в Китай е нараснала с 41% през юни на месечна база, след като правителството облекчи паричната политика и това повлия на доверието на купувачите, предаде Bloomberg.

През юни стойността на продадените жилища се е покачила до 531,3 млрд. юана (83 млрд. долара) спрямо 375,7 млрд. юана през май. Това е най-високото равнище от началото на тази година.

Продажбите на жилища през първата половина на годината обаче са намалели с 6,5% до 1,9 трлн. юана на годишна база, показват официалните данни на китайската национална статистика.

Инвестициите в жилища, офис сгради, молове и други имоти са забавили растежа си до 16,6% през първите шест месеца на тази година в сравнение с отчетеното увеличение от 33%, регистрирано през същия период на 2011 г. Строителството на нови имоти се е свило със 7,1% до 923,8 млн. кв. м.

Обемът на продадените жилища в Китай през първото полугодие е намалял с 11,2% на годишна база до 353,5 млн. кв. м. Стойността на имотите, включително офис сградите и търговските площи, се е понижила с 5,2% до 2,33 трлн. юана.

Въпреки че правителството на Китай остава твърдо в намеренията си да запази в сила мерките за "охлаждане" на сектора на имотите, то все пак предприе известни стъпки за облекчаването на финансирането и обеща да подкрепи купувачите на първи дом. Миналия месец централната банка за първи път от 2008 г. насам намали основната си лихва, а преди това бяха занижени изискванията за минималните банкови резерви, което освободи финансов ресурс за кредитиране на купувачите на жилища и бизнеса.

Балон, но не жилищен?

Възстановяването на пазара на жилищни имоти, което се наблюдава напоследък, възобнови опасенията, че жилищният балон в Китай продължава да се издува, според онлайн изданието Global Times. В сравнение с жилищния пазар обаче, пазарът на бизнес имоти представлява много по-голям риск за икономиката на страната.

След като правителството наложи ограничения върху сделките с жилища, в много от китайските градове беше регистриран внезапен скок на обема на сделките на пазара на бизнес имоти. По данни на Националното статистическо бюро инвестициите в офис сгради и търговски имоти са се повишили съответно с 43,4% и 34,2% на годишна база през първото тримесечие на тази година. Така за най-големите строителни компании в страната пазарът на бизнес имоти се превърна в изключително удобно място за спекулации.

Случващото се в сектора с бизнес имотите всъщност представлява много по-голяма опасност за Китай, отколкото експанзията на жилищния пазар. Цените на жилищата, които са най-високи в първостепенните градове, общо взето са подкрепени от едно огромно и стабилно нарастващо търсене. В процеса на урбанизация все повече хора се местят в градовете, а с ръста на доходите на китайците се засилва и желанието им да живеят в по-хубави жилища. Именно нуждите им до голяма степен поддържат търсенето на жилищни площи и намаляват вероятността от срив в този сегмент.

Търсенето на пазара на бизнес имоти обаче е до голяма степен повлияно от икономическия растеж на страната. Когато икономиката е слаба, фирмите вече нямат толкова големи нужди от нови офиси, което ще доведе до спад на пазара на наеми.

Рано или късно балонът в сектора на бизнес имотите в Китай ще се спука. тогава обаче повечето от заемите, изтеглени от строителните компании за изграждането на новите офиси и търговски площи, ще създадат сериозни проблеми на банковата система на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:33 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още