fallback

Св. Боянова: До 2020 г. ще стартират комасационни проекти в 200 землища

Икономически ефективните парцели са с размери 40-50 дка, докато в България средният размер е 5,5 дка, заяви зам.-министърът на земеделието и храните

11:26 | 07.06.12 г. 3
Автор - снимка
Редактор

Светлана Боянова, заместник-министър на земеделието. Снимка: Личен архив

„Икономически ефективните парцели са с размери 40-50 дка, докато в България средният размер е 5,5 дка“, сподели зам.-министъра на МЗХ Светлана Боянова по време на Национален поземлен форум, организиран от посолството на Кралство Нидерландия, Българска асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ) и Министерство на земеделието и храните (МЗХ).

„До 2020 г. се очаква да стартира процедура за доброволна комасация в 200 землища. Европейската практика показва и принудителния и доброволния начин за комасация. Ние като министерство сме дали като приоритет в програмата 2020 комасацията, но тя трябва да остане доброволна“, сподели Боянова.

„Ние трябва да идентифицираме проблемите, за да не продължава тя с бавни темпове. Процедурата е финансово неблагоприятна за малките собственици, често съсобствениците на даден имот не могат да бъдат намерени. Затова предлагаме процедура, в която да може да участва само един от съсобствениците, също така държавата да поеме част от средствата за проектиране, нотариални такси, изготвяне на промените в земеделския кадастър, регистрирането на новата собственост и други.

"МЗХ приема масивите за ползване на ежегодна база като временно решение. Новият програмен период от 2014 г. тропа на нашата врата, като комасацията е много добър процес, но нямаме време, затова ползването по масиви е изключително важно“, сподели Боянова.

„Как процедурата трябва да стане по лека. Развитието няма как да стане с хора, които работят на DOC, с остаряла система и база данни. Имаме амбицията до края на 2012 г. подаването на споразумението да става в електронен вид, след като вече декларациите се подават в електронен вид. Друга стъпка в тази насока е софтуер, които да позволява споразуменията да се базират не на възстановената собственост, а на фотокартата на обработваемите земи. Трябва да помислим как споразуменията за ползване да са за 5 години, а не само за една, защото който кандидатства за субсидии по агроекология, трябва да ползва земята повече от година“, заяви амбициите си Боянова.

Посланикът на Нидерландия у нас Карел Ван Кастерен заяви, че Холандия е подобна по площ на България, но е номер 2 в света по износ на земеделски култури след САЩ. „Целта е не просто да произвеждате пшеница и слънчоглед, а продукти с добавена стойност като зеленчуци, плодове и месо“, сподели той.

Холандския аграрен сектор е един от най-високотехнологичните сектори и когато дойдох тук чувах „ние няма да се занимаваме със земеделие, а с високи технологии“, но те са именно в земеделието, сподели Кастерен.

Вилемайн Ван Аселт, ръководител проекти в Службата за управление на земите и водите на Нидерландия DLG сподели, че доходността от напояваните земи е с 52% по-голяма от ненапояваните земи. Тази държавна структура в Холандия работи по комасацията, напояването и подобряването на средата в селските райони.

В България DLG е работила по пилотни проекти за комасация в с. Катунец (с Адванс Терафонд АДСИЦ) и за напояване в село Връв (общ. Брегово, обл. Видин) с Агро Тера Север, дъщерно дружество на Адванс Екуити холдинг АД.

Свързани компании:

Адванс Екуити Холдинг АД (в ликвидация)(ADVE)

Адванс Терафонд АДСИЦ(ATER)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:32 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още