fallback

Възстановяването на глобалния пазар на имоти може да се забави

Обемът на инвестициите в сектора през 2012 г. обаче вероятно ще се задържи на нивото от 2011 г., прогнозират експерти

13:01 | 07.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Сегашното състояние на пазара на недвижими имоти в глобален план предполага временно забавяне на възстановяването, посочват от компанията Jones Lang LaSalle (JLL) в нов доклад с последните си прогнози за сектора.

Като се имат предвид обаче по-оптимистичните изгледи за глобалната икономика, доверието се съживява и обемите в сектора на имотите за цялата 2012 г. вероятно ще са съизмерими със стабилните нива, отчетени през 2011 г., допълват експертите.

Общите инвестиции в световен мащаб и обемът на наемите са паднали с около 20% през първото тримесечие на 2012 г. в сравнение със съответния период на миналата година. Този спад може да се обясни като забавена реакция на засилената предпазливост от страна на инвеститорите и корпоративните наематели през последните месеци на 2011 г., пише в доклада.

Липсата на наличен инвестиционен продукт, недостигът на висококачествени площи за отдаване под наем, както и липсата на големи сделки, също оказват отрицателно въздействие върху инвестициите.

"Въпреки очевидната нестабилност на регистрираните инвестиционни обеми, продължаваме да очакваме стабилно ниво на сделките в бъдеще. Размерът на капитала, отделен за недвижими имоти, е солиден, като се очаква и още наплив от други класове активи", твърди Артур де Хааст, който ръководи International Capital Group към Jones Lang LaSalle.

"Доверието сред инвеститорите в недвижими имоти се завръща и въпреки че те продължават да се предпазливи до известна степен, повечето все още изпълняват стратегии, макар и с по-дълги периоди на транзакациите. На тази база сме оптимисти, че за годината като цяло инвестиционните обеми ще са на подобни нива като през 2011 г. - около 400 млрд. долара. Най-голям ръст се очаква в Северна и Южна Америка, където обемите могат да са с 10-15% над тези от 2011 г.", допълва той.

През първото тримесечие на 2012 г. обемите при наемите на офиси в глобален мащаб също са паднали с около една пета на годишна база. Корпоративните наематели продължават да засилват балансите си и да намаляват оперативните разходи.

По-слабите обеми на наемите в големите финансови центрове се компенсират от засиленото търсене от страна на корпоративни наематели на нововъзникващите пазари като Пекин и Сао Пауло. Това показва, че като цяло обемите при наемите на офиси в световен мащаб ще са малко по-ниски за цялата година в сравнение с 2011 г.

В същото време ръстът при наемите намалява с близо една трета. Най-силен е той в Северна и Южна Америка - с 1,6% спрямо последното тримесечие на миналата година в сравнение с 0,2% за Азиатско-тихоокеанския регион.

В Европа на тримесечна база е отчетен спад за първи път от четвъртото тримесечие на 2009 г. - с 0,3%. Най-силен е ръстът в Бразилия, Русия, Индия и Китай, в Югоизточна Азия и градовете, силно свързани с технологиите, енергетиката и стоките. В Пекин и Джакарта на годишна база наемите се покачват с 40%, в Сао Пауло - с 30%, а в Москва - с 20%.

На глобално равнище наемите на първокласни офиси бележат увеличение с 5% през първото тримесечие на 2012 г. спрямо същия период на миналата година и с 11% над дъното на пазара в края на 2009 г. В момента делът на неусвоените офис площи в световен мащаб е 13,4% - най-ниското равнище от повече от две години, посочват от компанията, като прогнозират, че предлагането ще остане затегнато на фона на ограничения обем висококачествени площи.

Солидната потребителска активност продължава да подкрепа пазарите на търговски площи и складове в Азиатско-тихоокеанския регион. Въпреки продължаващия натиск върху потребителите в Европа, пазарът на търговски площи и складове там устоява.

В САЩ подобряващото се бизнес и потребителско доверие подпомага стабилното възстановяване на търсенето на складове под наем, което на свой ред ще окаже положително въздействие върху ръста на наемите през 2012 г.

Международните търговски вериги засилват търсенето на площи под наем в Китай в търсене на възможности да диверсифицират дейнсотта си в бързоразвиващите се второстепенни и третостепенни градове. Тази тенденция ще продължи през следващите десетина година, прогнозират от Jones Lang LaSalle.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:02 | 07.05.12 г.
fallback
Още от Анализи виж още