fallback

Как новите съкращения на Wall Street ще засегнат пазара на имоти в Ню Йорк?

Продажбите на луксозни жилища вече регистрират спад, а жилищата около Wall Street се опразниха още при първата вълна на съкращения

08:30 | 26.04.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Големите инвестиционни банки, сред които Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Citigroup и Morgan Stanley могат да съкратят десетки работни места още през следващия месец, пише Forbes.

Ако тези планове се осъществят, това ще е поредният кръг от съкращения на Wall Street, където през 2011 г. работата си загубиха хиляди служители, особено трейдъри.

Работещите на Wall Street вече станаха свидетели на поредица от лоши новини през тази година, след като бонусите им за свършената работа през 2011 г. бяха орязани с около 14%. В някои банки, като Bank of America и Citigroup, намалението достигна 30%, а в Morgan Stanley бе въведено ограничение за размера на допълнителните възнаграждения до 125 хил. долара.

Всички тези съкращения на разходите имат сериозно отражение и върху сектора на жилищните имоти.

В по-широк мащаб всички американци изпитаха на гърба си последиците от преплитането на Wall Street и сектора на имотите при спукването на жилищния балон и настъпването на глобалната рецесия в началото на 2009 г.

На местно ниво жилищните квартали около Wall Street се опразниха, след като финансовите специалисти започнаха да стягат куфарите, уволнени от компаниите, за които работеха.

Сега, по-малко от четири години по-късно, с намаляването на бонусите и поредната вълна от задаващи се уволнения, предстои да видим как това ще се отрази на жилищния пазар.

В Манхатън брокерите продължават да са оптимисти за жилищния пазар, въпреки тревогите около финансовите стимули на Wall Street.

Някои анализатори твърдят, че от фалита на Lehman Brothers насам пазарът е станал много по-диверсифициран. Wall Street вече не представлява болшинството от купувачи, както беше преди десетина години. Чуждестранните инвеститори отново навлизат на пазара и сключват някои от най-скъпите сделки. Процъфтяващи индустрии като технологиите също инжектират средства в жилищния пазар в Манхатън.

"Намаляването на бонусите на Wall Street оказва влияние, но предлагането също е доста ниско", посочва Джарод Гай Рандолф, вицепрезидент на CORE Group. По думите му пазарът не само се възстановява, но и процъфтява, особено при новите луксозни апартаменти.

В предградията около Манхатън обаче положението не е толкова розово. "Възстановяването на икономиката подобри пазара на имоти при жилищата на стойност под 2 млн. долара. При тези над 2 млн. долара обаче, които са основната част от пазара, движен от бонусите на Wall Street, продажбите падат значително", коментира пред изданието Марк Прунър, брокер от компанията Prudential Connecticut Realty.

Според изчисленията му продажбите на жилища на стойност под 2 млн. долара са нараснали с 39%, докато при по-скъпите имоти е отчетен спад от 31% за първото тримесечие на 2012 г.

И все пак търговците на имоти и икономистите вярват, че тези пазари ще продължат да се приближават до дъното и ще се стабилизират през 2012 г., въпреки загубата на работни места в банковия сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:15 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още