fallback

"Изборите" в Хонконг се провеждат под диктовката на имотната олигархия

Въпреки че Китай обеща пълна демокрация, хората нямат директен глас при избора на управител и плашат с протести заради влиянието на бизнеса при определянето му

12:40 | 23.03.12 г.

Имотните интереси доминират икономиката на Хонконг и имат сериозно влияние върху оплетените в скандали “избори” за нов управител на специалната административна област на Китай в неделя, съобщи Ройтерс.

В същото време общественото недоволство заради влиянието на големия бизнес върху най-скъпия пазар на жилища в света не спира да расте.

Китай си върна контрола върху Хонконг от Великобритания през 1997 г., като обеща на финансовия център пълна демокрация, но хората все още нямат директен глас при избора на следващия лидер и заплашват в неделя да излязат на протести, независимо от резултата.

Влиятелният бизнесмен Маркус Шоу, който е племенник на медийния и филмов магнат Рун Рун Шоу, заклейми олигархията, която е пуснала дълбоки корени в сектора на имотите и има огромно влияние над 1200-членната избирателна комисия, която ще посочи наследника на сегашния управител на специалната административна област Доналд Цанг. 

"На практика те контролират огромни маси от гласове", посочва Шоу. "Подобна пречка трудно се преодолява, освен ако не си кандидатът, който те са си избрали", посочва Шоу.

Думите на Шоу са илюстрация на извратения характер на политическия пейзаж в Хонконг, където по-влятелни сили, като лидерите на Комунистическата партия в Пекин и местните олигарси, са в състояние да контролират процеса на вземане на политически решения за собствена облага, коментира агенцията. Избирателната комисия е пълна с членове, лоялни към Пекин.

Желанието на Китай да контролира и жаждата на олигарсите за благоприятни поземлени политики сподавят обществените искания за демокрация и достъпни жилища в една икономика, често определяна като най-свободната и отворена в Азия. Районът си извоюва тази титла благодарение на ниските данъци и липсата на мита, но според местни предприемачи редица индустрии, включително имотната, се контролират от картели.

Поредица от скандали, много от които свързани с имоти, предизвикаха обществения гняв срещу тесните връзки между имотните магнати и лидерите в Хонконг.

За един от кандидатите - Хенри Тан, за когото до неотдавна се смяташе, че има благословията на Пекин, се разкри, че под семейния му дом има нелегално мазе с площ от над 220 кв. м, което е по-голямо от домовете на повечето хора в гъсто населения град.

Сегашният лидер Цанг пък е обект на критики, че е приемал облаги от олигарси, събирал се е с мегабогаташите на частни яхти и самолети и живее под наем в апартамент от близо 600 кв. м в Южен Китай на доста благоприятна цена.

Що се отнася до изборите в неделя, следващият лидер на Хонконг може и да не е човекът, когото искат олигарсите от сектора на имотите.

Въпреки че хората нямат глас, критиките в медиите към Хенри Тан и заплахата от масови протести като че ли измести предпочитанията на Пекин към основния му опонент Люн Чун-ин, който не е харесван от много строителни фирми, тъй като е поддръжник на идеята повече земя да бъде използвана за евтини общински жилища.

И все пак, болшинството от хората смятат, че олигарските ще продължат да оказват висока степен на контрол върху Хонконг, независимо от това кой ще оглави изпълнителната власт в мегалополиса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:57 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още