IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Време ли е да се мисли за данъчни стимули за сектора на имотите в България?

Може да се направи оценка на ефекта от въвеждането на преференциален ДДС за нови жилища за купувачи, предприемачи и държавата

08:15 | 13.02.12 г. 12
Време ли е да се мисли за данъчни стимули за сектора на имотите в България?

Мнението на читатели

Миналия месец Investor.bg проведе анкета сред близо 2 000 читатели, свързана с ДДС облагането на сделките с нови жилища. Близо половината от участниците в допитването смятат, че косвеният данък трябва да бъде премахнат, а 9 процента посочват, че може да бъде въведена преференциална ставка.

Резултатите показват още, че 7 на сто от респондентите настояват с ДДС да се облагат и старите жилища, макар данъкът за тях вече да е бил платен в някакъв минал момент.

Възможността приходите от ДДС за новите жилища да се използват за обновяване на сградния фонд и паспортизация на старите жилищни сгради са посочили също 7 процента от участниците в анкетата. За инвестирането на приходите от ДДС в изграждането на инфраструктура в кварталите пък настояват 26 на сто от респондентите.

Мнението на икономисти

Категорично против премахване или въвеждане на преференциална ДДС ставка за новите жилища се обявиха икономистите Андрей Пръмов и Лъчезар Богданов.

“Данъчното облагане на сделки с имоти е социално справедливо и икономически обосновано и не виждам смисъл от промени. Дискусиите по темата са излишни”, коментира Андрей Пръмов.

По думите му всички сделки са подложени на един и същи режим на облагане и парите постъпват в бюджета, като след това се разпределят в полза на обществото.

Лъчезар Богданов посочи, че ДДС е данък върху потреблението на всички блага, създадени от икономическа дейност.

“Облагането на строителите е логично, защото те създават ново благо. Друг е въпросът как някои от тях успяват да избегнат ДДС по веригата”, коментира той.

По думите на Богданов данъците не са създадени, за да стимулират някого, а да попадат в бюджета и да се разпределят в полза на обществото без да се използват като механизъм за изглаждане на недоразуменията и необмислените инвестиции в определени икономически сектори.

Мнението на експерт

Като се има предвид чуждия опит, би могло да се помисли по темата за облекчения, за да се стимулират секторът на строителството и имотите, както и определени категории купувачи, смята Орлин Владиков, бивш председател на Националното сдружение Недвижими имоти и президент на фирма “Орвитекс”.

“За да се преодолее кризата в бранша, може да се предприемат редица мерки за осигуряване на ресурс, включително чрез използването на европейските средства и по линия на бюджета”, посочва той.

По мнението на Владиков може да се говори за освобождаване от ДДС на новите жилища, така че да се стимулират младите семейства-купувачи на първи дом, студентите и други групи граждани, което би дало импулс и на пазара. “Това би могло да съдейства за повишаване на раждаемостта, както и до доведе до завръщането на български граждани в страната”, смята той.

Орлин Владиков посочи, че може да се прибегне и до освобождаване от ДДС на някои индустриални имоти. “В момента в страната се продава огромен брой индустриална собственост. Тези процеси касаят около една трета от съществуващите предприятия, което е изключително тревожно число”, коментира експертът, като поясни, че проблемите са породени от високата междуфирмена задлъжнялост и липсата на оборотни средства.

Въвеждането на едно подобно облекчение за индустриалните имоти би привлякло чужди инвеститори в българската индустрия и би довело до създаването на нови работни места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 3
supertrader
преди 12 години
Няма нужда от премахване на данъци , напротив трябва да се въведе солидна такса при застрояване , еднократна и прапорционална на гъстотата на застрояване за дадения райот и парцел. Таксата за места , които са топ локации и се бетонират дари в кризата безобразно трябва да бъде много висока ..например ако пазарната цена на застроен квадратен метър е 1500 евро , то таксата за този квадратен метър трябва да бъде поне 500 евро. Парите от тази такса да се изпозват за изграждане на сложната инфраструктура , която подобни места изискват и подземни паркинги включително.Никога няма да има пари за такава инфраструктура , ако това не се въведе. Таксата ще повиши цените на имотите и ще намали цената на парцелите , които са много високи - собстовениците искат от строителните предприемачи 50-70% обезщетение при дастопяване на такива парцели , съответно строителните предприемачи презастрояват , нарушават законите и плащат подкупи за да им се актуват сградите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 2
hellwitch
преди 12 години
От финансови облекчения тип махане на ДДС няма нужда. Това, от което има необходимост е активни работещ кадастър и облекчаване на процедурите.Миналата година купих жилище и според мен 80 документа без банковите е твърде много. Бюрокрацията и администрирането е адски много и неефективни. Вместо да намалява възможностите за измами тази бюрокрация помага за измамите, защото хората не разбират за какво става въпрос.Крайно време е всичко за един недвижим имот да може да се провери на едно място в рамките на 1-2 дена. Сега дори при пълно желани процедурата е минимум 2-3 седмици.Другото, което трябва да се направи от държавата си е по закон, но не се прави - инфраструктура - улици, тротоари, да се предвиди достатъчно място за паркиране(общ устройствен план), у-ща, детски градини и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още