IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Време ли е да се мисли за данъчни стимули за сектора на имотите в България?

Може да се направи оценка на ефекта от въвеждането на преференциален ДДС за нови жилища за купувачи, предприемачи и държавата

08:15 | 13.02.12 г. 12
Време ли е да се мисли за данъчни стимули за сектора на имотите в България?

Световната криза доведе до срив в сектора на имотите, което принуди редица страни да предприемат стимули за възстановяването на пазара, някои от тях под формата на данъчни кредити и “ваканции”, а други под формата на гаранции.

Още през 2009 г. представители от строителния бизнес в България предложиха държавата да въведе различни финансови схеми за стимулиране на пазара на имоти. Тогава предприемачи поискаха да се прилага диференцирана ставка на ДДС при облагането на сделките с жилища по подобие на туристическия сектор, да се освободят от данъци спестяванията на населението, които се ползват за покупка на жилище, както е в Испания, и да се прилагат държавни гаранции за кредитите на млади семейства – купувачи на първо жилище.

Близо три години по-късно единственият стимул за младите семейства-собственици на жилище е доста спорното данъчно облекчение, което прилага Националната агенция за приходите (НАП).

По мненията на експерти приходната агенция е въвела прекомерно тежки изисквания за ползването на това облекчение. Някои анализатори са склонни да определят критериите на данъчните дори като дискриминационни по отношение на възрастовите ограничения, както и моментът на придобиване на първото за младото семейство жилище.

На фона на тежкото състояние на голяма част от жилищния фонд в страната и проблемите в сектора на имотите вероятно би могло да се помисли за известно стимулиране на купувачите и предприемачите в сектора. От една страна това може да стане с насърчаване на инвестициите в енергийна ефективност и повишаването на енергийния клас на сградите, както и на инвестициите в инфраструктура.

От друга страна ролята на стимул би моглo да изиграе временното въвеждане на преференциална или нулева ставка на ДДС за новите жилища, така че да се подпомогнат купувачите на първи дом, инвеститорите и предприемачите.

Подобна временна мярка беше въведена например в Ирландия. Временни данъчни стимули за чуждите купувачи на имоти отскоро прилага и Кипър. Ползването на данъчен кредит като стимул съществуваше за известен период от време и в Щатите, макар и ефектът за американския пазар от него да беше краткотраен.

Остава обаче въпросът за икономическата обоснованост от въвеждането на облекчения и преференции за определен икономически сектор, както и рискът от санкция за нерегламентирана държавна помощ. Затова е необходимо да се направи внимателна оценка на въздействието от една такава мярка, да се изчисли потенциалният ефект от нея за ползвателите й, какво би струвала на държавата, както и да се помисли за насочване на действието й към платежоспособни клиенти и перспективни, а не спекулативни предприемачи.

Последна актуализация: 01:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 0
mick
преди 12 години
Данъчното стимулиране може да е просто въвеждане на нормален данък имоти - 1% от данъчната оценка максимално близка до пазарната цена. И за да няма много сърдечни удари..това може да се направи стъпка по стъпка за 5 години да речем, като всяка година данъка се увеличава с 1 промилен пункт. Така естествено, ще се стимулират продажбите :) а не покупките. Но все е стимулиране. А парите от данъците трябва да отиват само за поддръжка на съответния район където е имота.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
mmari
преди 12 години
Този въпрос е пълна глупост.Няма как даа се получат данъчни облекчения , особено в частта за ДДС , тъй като е използван данъчния кредит по жреме на строителството. За гневния SUNIVERSE - 20% от цената на сделката се привеждат на Държавата по форма на ДДС , така че цената , която плащате не е цената , която получава строителя , м/у 15-25% е цената пропорционално реазпределена за стойността на парцела в/у който се строи. Сега кажете накъде по-надолу. Това не са панелки или полу-разкапали се апартаменти , за които след1-2г. собствениците ще платят за саниране , паспорти и т.н. по изискване на ЕС .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 1
четец
преди 12 години
Предлагам няколко данъчни стимула срещу псевдо инвеститорите : 1. При продажба на имоти или дялове придобити от общински и държавни фирми без търг/вдигане на капитала,замянки,срещу задължения и др/ да се въведе данък от 90% при тяхната продажба.2. За всички собственици на имот да се въведе 10% годишен данък за всички онези случаи когато имота не се ползва по предназначение или се оставя в разруха,безстопанственост или загрозява региона /може да се засее с райграс но да се поддържа.Днес с. Кранево се продава на 70% и всичко в продажба не се стопанисва ! Това събаря цените на имотите и леглата в курорта които иначе се поддържат добре.Ако няма пусталяци и "инвеститори" които са се добрали до имот за 10 лв. на кв м а сега му искат 300 евро без да забият един гвоздей положението с ще е доста по различно.3.Всички сгради и фондове на различни бивши д.градини,училища, санаториуми,поделения, предприятия и т.н.трябва да се предложат на бизнеса на цена от 1 лв. и бр новоразкрити работни места
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 1
deyantod
преди 12 години
1. Защо говорим глупости за данъчни облекчения, които и днес ги има?Едва ли има втора продажба, която да не е обявена пред нотариуса и общината на цена, близка или равна на данъчната оценка. А данъкът за прехвърляне е горе долу колкото брокерът взема общо от двете страни. Това е смешно. За ДДС да не говорим. Няма български предприемач (дай боже да ме поправите), който да продава с пълното ДДС. Новото строителство в действителност и сега е с преференциална ставка. 2. Данъчни облекчения ли? С каква цел? Да помогнем на младите да си купят жилище ли? Като им помогнем какво ще стане? Или да спасим жилищностроителната част от икономиката? Ще спасим всъщност малка част закъсали предприемачи, а за следващите това няма да бъде облекчение, а даденост. Защо изобщо се занимаваме с такива извратени идеи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
suniverse
преди 12 години
Данъчни стимули? Може би цените на имотите са много ниски?Какви повече данъчни стимули от това, че в София данък сгради е 0,016% годишно? В Германия е 1%, а за скъпи имоти 1,5%.Не може имот, който струва 20 000 лева, да се опитваш да го пробуташ за 20 000 евро (след малкия спад на цените към 2012) и държавата пак да ти е виновна, че не прави някакви преференции да си извъртиш далаверата.Като не можеш да продадеш на тези изключително високи цени, смъкни ги двойно. Тогава цените на имотите ще достигнат реалните си нива и хората, които имат нужда, ще си купят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
balkando
преди 12 години
Вече може - купих си 2011 без преференции ! Следователно преференциите, каквито и да са, ще бъдат с минимален ефект и максимален бюджетен разход :) :) :) Непременно трябват преференции ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
Capsaicin
преди 12 години
Разбира се, че трябва да има преференции :-) Това ще даде "импулс" на пазара на абсурдни архитектурни недоразумения. Отново ще има """работа""" за всякаква ненужна *** - брокери, адвокати, нотариуси, разни лелки по разни агенции, банкери, консултанти и каква ли още не ***... Ще се намерят нови *** да се хванат на хорото и след краткия "импулс" вътрешното потребление в страната ще бъде ликвидирано за 20 години напред. Защото ще има хиляди нови гладни и опърпани кредитни зомбита, десетки декари ликвидирана завинаги природа, нови безработни бачкатори и още и още и още... Айде нЕма нужда!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 3
Mesoiadess
преди 12 години
Но и кридитирането трябва да спре веднъж завинаги.Трябва да се сключват реални сделки със съществуващи пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
Ogibogi
преди 12 години
""Време ли е да се мисли за данъчни стимули за сектора на имотите в България?""Не разбирасе...пак лобистки закончета ще се опитат да прокарват тия от ГЕРБ, само това правят !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
stdmv
преди 12 години
Хаха. Много смешна статия наистина.Според мен е е време, всеки некадърен архитект и строител да ходи да бичи павета в Белене. Така ще се разчисти 95% от тоя сектор.Ако имаше закони в тази държава, и ако се прилагаха, 95% от построените *** нямаше да получат разрешение за ползване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още