fallback

Пригответе се за ледената епоха на пазара на имоти

Никой не знае какво се случва, нещата в икономиката може да се объркат катастрофално във всеки момент, коментират специалисти

09:35 | 03.02.12 г. 6
Автор - снимка
Създател

Снимка: Ice Hotel - Balea Lac

Мрачното настроение в новия доклад за инвестиционния пазар на бизнес имоти в Европа Urban Land Institute и PricewaterhouseCoopers не е изненада за никого. Въпреки това някои от метафорите, използвани в него, звучат доста обезсърчаващо, пише PropertyEU относно документа на двете консултантски компании.

Проучването има специална секция, озаглавена „Подгответе се за голямото замръзване“, което е отпратка към мразовитите ветрове, които бушуват на финансовия сектор в Европа, накарали два от най-големите кредитора в сектора на имоти – Eurohypo и Société Générale да замразят кредитирането за имоти.

Докладът цитира някои от участниците в проучването, без да назовава конкретни имена. Техните мнения обаче, на ръба на крайно униние, са показателни за общото настроениа на пазара, пише изданието.

„Дори икономистите признават, че не знаят какво става. Намираме се наистина в уникален период“, казва един.

„Икономическата ситуация в момента е неимоверно сложна – работим в среда, която е невъзможно да бъде контролирана“, смята друг.

„Нещата се променят всеки ден и биха могли да се объркат катастрофално във всеки един момент“, коментира трети.

Някои определеят ситуацията като „тотална параноя за финансовите институции“.

Както обикновено повечето брокери направиха смели прогнози за тази година и високата активност от сделки в края на 2011 г. бе приета като доказателство, че инвестиционните обеми ще се задържат на добри нива.

Някои обаче, като участниците в анкетата в проучването, са по-сдържани. Според тях възстановяването на обема от сделки на пазара на имоти бележи частична корекция спрямо спада, причинен от влошаването на нагласите заради еврокризата. Те смятат, че условията ще стават все по-изгодни за инвестиции.

„Активите само ще поевтиняват, така че защо да бързаме“, сочи докладът, цитирайки неназован играч.

Инвеститорите ще трябва да са свръхпредпазливи в условията на нулев ръст, негативни наемни настроения и надценени активи в най-горния сегмент на пазар.

Стената от задължения накрая започва да се пропуква, като 2011 г. завърши със значителен брой европейски банки, които извадиха кредити и активи на пазара.

Според доклада сега е ред на банките в континентална Европа да разтоварят своите баланси и потокът от активи на пазара се очаква да се увеличи. Основният въпрос в момента е колко още може да се понижат цените и как това ще засегне общия пазар на имоти.

Тази година се очаква да бъде ключова за сектора на имоти в Европа. Както се посочваше в миналогодишния доклад – онези, които не се адаптират, ще изчезнат. Някои държави като Гърция, Португалия, Италия, Ирландия, Испания, ще се превърнат в забранена територия за инвеститорите.

Дори и колосите на пазара като Великобритания и Франция вече не се смятат за безопасни убежища, каквито бяха някога.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:43 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още