fallback

Доколко продажбите на жилища в САЩ са определящи за възстановяването на пазара

Ръстът при продажбите на съществуващи жилища е обнадеждаващ сигнал, но секторът на имотите ще измине дълъг път до възстановяването, пише Forbes

17:31 | 24.01.12 г.

Въпреки истерията около празниците, продажбите на жилища в САЩ са продължили да вървят нагоре през декември, пише Forbes. По данни на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти (NAR) продажбите на съществуващи жилища са нараснали с 5% с отчитане на сезонните фактори през декември миналата година.

Общият запас от съществуващи жилища за продажба е намалял с 9,2%, показват още данните. Според асоциацията, ако се запазят сегашните темпове на продажбите, тези жилища ще бъдат продадени за само 6,2 месеца.

"Начинът, по който се развиват продажбите на жилища през последните месеци, е показател за възстановяване на пазара", коментира за Forbes Лорънс Юн, главен икономист в асоциацията на брокерите. "Рекордно ниските лихви по ипотеките, ръстът на пазара на труда и изгодните цени на жилищата засилват увереността на все повече потребители, които решават да стъпят на пазара", допълва експертът.

Дали обаче той е прав? Възможно ли е тези цифри да са признак, че пазарът на жилища ще се възстанови през тази година?

През последните седмици оптимизмът на Wall Street за жилищния сектор се засилва. Мнозина смятат, че през 2012 г. цените на жилищата ще достигнат дъното. С подобен доклад през декември излезе Goldman Sachs Group. По-рано тази седмица главният изпълнителен директор на JP Morgan Джейми Даймън каза, че най-лошото за американския сектор на имотите вече е отминало. Главният инвестиционен стратег на Charles Schwab Лиз Ан Сондърс също изрази увереност, че жилищният сектор е близо до дъното, въпреки че възстановяването му ще отнеме години и ще бъде по-скоро с регионален характер.

Дъното и възстановяването на пазара обаче са две различни неща. Дори и дъното да наближава, покачването на цените ще отнеме време. Продажбите на съществуващи жилища може и да са се повишили през последните три месеца на миналата година, но собствениците на жилища не бива да забравят, че по-големите продажби не означават автоматично по-високи цени. Всъщност е тъкмо обратното.

Средната цена на продажба в САЩ през декември е била 164 500 долара за жилище, което е с 2,5% под равнището за същия период на 2010 г. Близо една трета от всички продажби са на жилища под възбрана или т. нар. „къси продажби“. Средната цена на продажба за жилище под възбрана е била с 22% под пазарната стойност, а при късите продажби - с 13%.

Фактът, че лошите имоти постепенно се изчистват от пазара е положителен за жилищния сектор като цяло, тъй като означава, че тези имоти ще бъдат поети от инвеститори. Тези жилища или ще бъдат отдадени под наем, или ще бъдат продадени на по-високи цени, когато условията се подобрят.

Този факт обаче е проблем за собствениците на жилища, които се опитват да продават в райони, пренаситени с проблемни имоти. Това означава само едно – сваляне на цените и допълнителни отстъпки за купувачите.

Освен това през миналия месец повече брокери на недвижими имоти са съобщили за развалени предварителни договори за продажба.

Реалното възстановяване на пазара на имоти ще зависи до голяма степен от условията на местните пазари, като се вземат предвид обстановката на пазара на труда и нивата на доходите, броят на лошите имоти, потребителското доверие и редица други фактори. Ръстът при продажбите на съществуващи жилища е обнадеждаващ сигнал, но секторът на имотите ще измине дълъг път до качествената промяна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:23 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още