fallback

Несигурност и поляризация ще доминират световния пазар на имоти и през 2012 г.

Липсата на ново строителство и дефанзивната характеристика на първокласните имоти ще ги направят привлекателна инвестиционна цел и през тази година

12:29 | 23.01.12 г.
Автор - снимка
Създател

Бизнес сграда във Великобритания. Снимка: Conran and Partners

Несигурността и поляризацията на търсенето остават преобладаващите сили на глобалния пазар на бизнес имоти и през 2012 г. Това е мнението на експертите от консултантската компания за имоти CBRE.

Несигурността на макроикономическата и политическата сцена показват, че предпазливостта ще продължи да обуславя пазара на имоти и през тази година, се казва в нов доклад на компанията.

Според него висококачествените активи на първокласни локации ще продължат да отчитат добри резултати в сравнение с второразрядните имоти. Първокласните имоти също така ще бъдат много конкурентни в сравнение с други класове активи.

“С нивото на несигурност днес, неизбежно е перспективата за имотите да бъде също толкова неясна в много отношения”, коментира д-р Реймънд Торто, глобален старши икономист на CBRE.

Въпреки това важно е да се отбележи, че репутацията на първокласните имоти като инвестиция, способна да предпазва от инфлация, е значителен привлекателен фактор за инвеститорите и бизнес имотите ще предлагат конкурентна възвръщаемост в сравнение с други класове активи през 2012 г., добавя той.

Според компанията наемателите ще продължат да бъдат предпазливи в своите решения и през тази година и търсенето за нови площи ще остане ограничено. Вследствие на това инвеститорите в Европа и САЩ вероятно ще приемат по-дефанзивни стратегии с фокус върху висококачествени сгради на първокласни локации на най-ликвидните и прозрачни пазари.

Липсата на ново строителство на много от пазарите също вероятно ще подобри представянето на съществуващите първокласни имоти.

Настоящият недостиг на предлагане в много от установените пазари в момента има положителен дългосрочен ефект върху баланса между предлагането и търсенето, казва Торто.

„Устойчивостта на първокласните европейски имоти, засвидетелствана през изминалата година на сътресения, ще бъде подкрепена от по-трудните икономически условия през 2012 г. от повсеместната липса на ново предлагане на имоти“, коментира Питър Деймсик, старши икономист за Европа, Близкия Изток и Африка в CBRE.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:16 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още