fallback

Американските търговски вериги започват да свиват магазините си

Фундаментални промени водят до по-малки търговски формати в централните градски части в САЩ

11:47 | 10.08.11 г.
Автор - снимка
Създател

Магазин на веригата за електроника Best Buy. Снимка: Ian Muttoo. Лиценз: Creative Commons

Американските магазини стават по-малки в момент, в който търговците търсят начини да достигнат потребителите чрез нови компактни формати, предвид стагнираща икономика, демографски промени и растящ стремеж към удобни решения, пише FT.

Търговци, сред които Walmart, Office Depot и Best Buy, въвеждат по-малки формати в градските части, сбогувайки се с големите хипермаркети, върху които те изградиха своя успех в извънградските локации през последните три десетилетия.

Tesco, който щурмува САЩ с по-малки от традиционните магазини, също още повече свива формата си още повече до универсален магазин, който според американските стандарти може да се определи като „микромагазин“.

„Матрицата един размер за всички изглежда вече не работи“, коментира Айра Калиш, директор Глобална икономика в Deloitte Research, според когото свиването на магазините има общо с диверсификацията (или фрагментацията) на потребителските профили и предпочитания.

Въпреки това появата на тези по-малки формати в толкова голям мащаб създава още по-силна конкуренция и утежнява трудностите при работа в скъпи и нови обекти между офиси, паркинги и жилищни блокове в големите градове, пише изданието.

Walmart – веригата за икономично пазаруване, която е сред водещите търговци в САЩ, отвори три тестови магазина с марката Walmart Express през последните месеци. Компанията цели да отвори още 15-20 такива магазина до края на годината.

Walmart Express са с площ от около 15 хил. кв. фута (1394 кв. м), което е едва 8% от средната площ на традиционните магазини на Walmart. Тяхната площ е средно 185 хил. кв. фута (17 190 кв. м), което се равнява на големината на две и половина игрища за американски футбол.

Британската Tesco стъпи на пазара в Калифорния със своя формат Fresh & Easy с магазини между 7 и 10 хил. кв. фута. За да влезе на още по-централни градски локации обаче тя смята да отвори още по-малки магазини с площ от 3 хил. кв. фута (279 кв. м), които грубо се равняват на традиционен британски хранителен магазин.

Свиването на магазините отчасти се дължи на „ерата на удобството“, смята Кен Бърлинър, президент на Peter J Solomon, бутикова инвестиционна банка.

„Потребителите искат повече избор. Търговците трябва да предложат това, което потребителят иска да купи, както и да иска да го купи – било то в магазини, през каталог или онлайн.“

Наред с това купувачите, чийто бюджет е все по-ограничен, са все по-малко склонни да плащат за дългите пътувания до големи магазини извън града, предвид високите цени на горивата.

Това помага да се обясни популярността на малките формати в периода след кризата – магазини като Dollar General, Dollar Tree, Family Dollar и 99 Cents Only – които вече имат общо над 20 хил. магазина. Наред с това изграждат и нови. Очакванията на потребителите за удобство се повишиха поради възможностите, които пазаруването по интернет позволява – опция, която засегна дейността на най-голямата американска верига за електроника Best Buy.

Част от нейния отговор бе създаването на малоформатните магазини Best Buy Mobile stores, които продават телефони и таблети и чийто брой се очаква да достигне 325 до края на 2011 г.

Друга верига Target, конкурент на Walmart, догодина планира да отвори пет експериментални магазина с марката City Target. Те ще са с площ между 60 и 100 хил. кв фута в сравнение с обичайните 135 хил. кв. фута.

Намаляването на площта е сигнал също, че търговците се адаптират към среда с висока концентрация на хора в градските части.

По думите на Джон Мъкълуейн от Urban Land Institute налице са също и две по-значими демографски тенденции.

На първо място младите хора остават да живеят по-продължително в градските части в сравнение с предишните поколения, тъй като те се женят и имат деца на по-късна възраст.

Наред с това бейбибумърите се връщат в градските центрове, тъй като те искат да могат да ходят пеш до магазините и местата за развлечение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:54 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още