fallback

Глобалният пазар на бизнес имоти устоява на забавянето на икономиката

В повечето страни, включени в проучване, се наблюдава ръст на търсенето на имоти под наем и възможностите за инвестиции, както и на броя на започнатите нови строителни проекти

16:38 | 01.08.11 г.

Повечето пазари на бизнес имоти по света остават силни въпреки неотдавна отбелязаното забавяне на икономиката, сочи изследване на британския Кралски институт на лицензираните оценители (RICS) на световния пазар на бизнес имоти за второто тримесечие на 2011 г.

Докладът посочва, че в повечето страни, включени в проучването, се наблюдава ръст на търсенето на имоти под наем и възможностите за инвестиции, както и на броя на започнатите нови строителни проекти въпреки повишените енергийни разходи. Освен това експертите на RICS чертаят оптимистична картина за следващото тримесечие на фона на очакванията на повечето държави за положително развитие на пазара на наеми и капиталови инвестиции, а над три четвърти от участниците в изследването очакват инвестиционното търсене да расте.

Европа, разделена на две

Неотдавнашното решение на Европейската централна банка да повиши лихвените равнища вероятно още повече ще увеличи вече голямата разлика между представянето на пазарите на бизнес имоти в ключовите и периферните части на Европа. Докато страните от първата група продължават да отчитат като цяло положителни резултати, особено Германия, втората група, в която попадат Гърция, Ирландия, Португалия и Испания, се бори да преодолее продължаващата дългова криза и слаб икономически растеж; това е видимо особено ярко на пазарите им на бизнес имоти.

Повечето ключови европейски страни показват положително търсене на площи под наем и стартове на нови строителни проекти през второто тримесечие на 2011 г., наред със силни очаквания за наемите през третото тримесечие. За разлика от тях, Гърция, Ирландия и Испания са на или малко над дъното на класациите при повечето водещи показатели.

Обрат на оптимизма в САЩ

Въпреки оптимизма, изразен от анкетираните брокери и оценители на имоти през първото тримесечие на годината, последното изследване показва, че възстановяването на пазара на бизнес имоти в САЩ може да се сблъска със значителни пречки.

Въпреки че остава положително, темпото на растеж на инвестиционното търсене се забавя през второто тримесечие на 2011 г., а новостартиралите строителни проекти продължават да намаляват, макар и малко по-слабо спрямо предходното тримесечие. Най-важното обаче е, че очакванията за наемите, които възвърнаха положителните си нива през първото тримесечие, отново попадат на отрицателна територия.

Китайската икономика се забавя, но бизнес имотите остават силни

Икономическите данни за второто тримесечие показват, че икономиката на Китай започва да се забавя. Охлаждането обаче все още не е обхванало пазара на бизнес имоти, който продължава да бележи много високи резултати.

Търсенето както от страна на наематели, така и от страна на инвеститори, остава изключително положително и въпреки неколкократните увеличения на основната лихва и други ограничителни мерки, брокерите продължават да са оптимисти за краткосрочните изгледи за имотния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:55 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още