fallback

Очакват 17% спад в кредитния дефицит при финансирането на бизнес имоти

Общо 403 млрд. долара ща има на разположение за инвестиции в бизнес имоти по света през следващите три години

09:27 | 05.05.11 г.
Автор - снимка
Създател

Снимка: sxc.hu

Дефицитът при кредитирането на бизнес имоти по света се очаква да възлиза на 202 млрд. долара през следващите три години (между 2011 и 2013 г.), сочи нов доклад на DTZ.

Това представлява понижение от 17% в сравнение със сумата от 245 млрд. долара, изчислена през ноември 2010 г.

От компанията определят кредитния дефицит като разликата между съществуващите кредити, обезпечени с бизнес имоти към момента на техния матуритет от една страна, и кредитния ресурс на разположение за рефинансиране.

Според доклада въпреки понижението на общата сума все още съществуват значителни разлики на регионално ниво.

Както Европа, така и САЩ са отчели спад на дефицита при финансирането. За САЩ тази сума се изчислява на нула през годините до 2013 г., в сравнение с 49 млрд. долара в края на миналата година.

Понижението за Европа е по-умерено и възлиза на 8 млрд. долара, след което сумата по разминаването е достигнала 109 млрд. долара.

Тихоокеанският регион обаче е отчел ръст от 14 млрд. долара до 84 млрд. долара, като по-голямата част от този ръст се дължи на Япония.

По отношение на отделните страни Япония има най-голям кредитен дефицит по абсолютни стойности, равен на 84 млрд. долара. Това е резултат от по-голямото кредитиране на бизнес имоти, което нарасна с 10% от края на 2009 г. насам, и на спад в прогнозираните капиталови стойности след опустошителното земетресение тази година.

Кредитната пропаст във Великобритания се понижи с 22% до 42 млрд. долара. Други пазари в Европа продължават да страдат от значителен дефицит, сред които и Испания, в която въпреки понижението от 14%, сумата все още възлиза на 28 млрд. долара.

По-общо погледнато, кредитният недостиг е компенсиран от новия капитал, привлечен за инвестиции в сегмента на бизнес имотите. По изчисления на компанията в глобален план през следващите три години за инвестиции в сегмента на разположение ще бъдат 403 млрд. долара, или почти двойно в сравнение с разминаването във финансирането, очаквано за същия период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:21 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още