fallback

Само ЦИЕ не затяга стандартите за кредитиране на имоти в развиващия се свят

Изключението е отражение на подобряването на икономиката в региона, сочи проучване

17:19 | 04.05.11 г.
Автор - снимка
Създател

Снимка: sxc.hu

Източна Европа е единственото изключение от тенденцията за затягане на критериите за кредитиране на пазара на бизнес имоти в развиващите се икономики, сочи проучване.

Общият тренд показва, че банките в развиващите се страни започват да ограничават стандартите за кредитиране към сектора поради растящото търсене на този тип продукти.

Изключението на Източна Европа е отражение на подобряващите се икономически условия, се казва в проучването на Института за международни финанси (IIF).

Според него съществуват съществени разграничения между динамиката на ипотечния пазар в различните страни по света.

Първият по рода си сравнителен анализ на кредитните пазари в развития и развиващия се свят на показва, че банките в развиващите се страни отчитат растящо търсене за всякакъв вид кредитиране, както от страна на бизнеса, така и от потребители. Това е в силен контраст в сравнение с по-слабото търсене в развитите страни.

Като цяло в банките в САЩ са спрели да „вдигат летвата“ за кандидатстващите за финансиране на бизнес имоти, но от друга страна, по-малко от 10% от тях са ги либерализирали през първото тримесечие на годината, пише Wall Street Journal.

Жилищните ипотеки също дават разнопосочни сигнали. Банките в Азия започват да затягат условията за жилищно кредитиране, докато тези в други развиващи се пазари ги либерализират. В САЩ изискванията за стандартните жилищни кредити са останали като цяло без промяна, но около 10% от банките са затегнали стандартите за нетрадиционните ипотеки.

Въпреки че САЩ, Европа и други развити икономики все още представляват по-голямата част от кредитирането, развиващите се пазари растат бързо с ръста на техните икономики. В някои от тях, включително Китай и Бразилия, властите се опитват да охладят кредитния бум, за да избегнат балонизирането на някои видове активи и прегряване на икономиката.

От IIF поясняват, че в „развиваща се Европа“ влизат България, Чехия, Унгария, Полша, Румъния, Русия, Турция и Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:21 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още