fallback

Как влияе кризата в Близкия Изток върху някои жилищни пазари?

Несигурността в световната икономика повишава риска за жилищните пазари в редица страни

13:05 | 25.02.11 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола отчете значителни ръстове през последните дни, като за последната седмица се покачи с 13% поради опасенията, че насилието в Либия може да наруши доставките на петрол от третия по големина производител в Африка.

Инвеститорите и собствениците с експозиция към някои пазари на имоти, като (но не само) тези в Африка, трябва да вземат предвид факта, че глобалните петролни пазари имат много съществена корелация с жилищния пазар в някои региони.

Южноафриканското издание ITInews посочва три съществени връзки.

На първо място, предвид голямата зависимост от петрола на глобалните икономики и по-специално на икономиката на САЩ, рязкото повишение в цените на петрола може да забави икономическия ръст в тези икономики.

На свой ред това може да окаже негативно влияние върху търсенето на експортни стоки от редица търговски партньори на тези големи икономики и да засегне икономическия ръст, заетостта и увеличението на доходите на населението на същите партньори.

Това крие риск от негативен ефект върху потенциалните покупки на жилищни имоти, в случай че ръстът на цените на петрола продължи за по-дълъг период, пише изданието.

Вторият вид връзка се проявява чрез ефекта, който по-високите цени на петрола могат да имат върху инфлацията в редица страни. Това ще доведе не само до по-високи цени на горивата за крайните потребители, но също и на редица продукти и услуги, дори и храните, всички от които са зависими от горивата.

Всичко това би довело до по-висока инфлация в различни икономики по света, което да се отрази негативно на част от доходите на населението. Високата инфлация потенциално би могла да бъде използвана за обслужването на ипотечни кредити или други жилищни нужди.

Друг много съществен фактор е, че ускорената инфлация може в крайна сметка да доведе до по-високи лихвени нива, което да се превърне в огромна пречка за един пазар, зависим от банковото кредитиране, какъвто е жилищният.

В момента коментаторите не са склонни да дават прогнози за това кога ще приключи кризата в Близкия Изток. Факт е, че колкото бързо расте цената на петрола, също толкова бързо тя може и да се понижи.

Въпреки това е важно да се има предвид, че, предвид многонационалния проблем, в който се превърна кризата в Либия, тя значително повишава риска за много икономики, и съответно – риска от инфлация и здравословното състояние на жилищния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:01 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още