fallback

ING: До 12% доходност от инвестиционните тръстове за имоти по света през 2011

Чувствителните към цикличните промени региони и типове имоти ще отчетат добри резултати през следващите 12 месеца, сочи нов доклад

16:23 | 11.02.11 г.
Автор - снимка
Създател

Инвестиционните тръстове за имоти по света (от англ. REITs, real estate investment trusts, подобни на действащите у нас фондове от типа АДСИЦ) може да генерират доходност от между 8 и 12% през 2011 г., сочи доклад на ING Investment Management Limite (ING IM).

В тази норма влиза и дивидентна доходност от приблизително 4%, която според компанията, ще продължи да играе съществена роля в общата доходност на публичните компании за имоти.

Печалбите ще се ускоряват

Въпреки че опасенията относно макроикономиката продължават, пазарът на имотите започва да показва по-положителни признаци и страхът за двойно дъно на рецесията отслабнаха в повечето точки на света. Публичните компании за имоти очакват повишения в своите парични постъпления, което на свой ред дава основание за позитивни очаквания, въпреки че все има значителни различия при различните типове имоти и региони.

Растящите лихвени нива не са заплаха

Публичните компании за имоти често генерират положителна възвръщаемост по време на икономически възход въпреки растящите лихвени нива. Така например американските тръстове генерираха възвръщаемост от над 20% между 1999 и 2000 г., когато основната лихва в страната се покачи с общо 175 пункта.

От компанията смятат, че в период на ограничителни мерки от страна на правителствата тръстовете имат шанс да отчетат значително по-силно представяне, при условие че инвеститорите вярват, че негативните ефекти от инфлацията се компенсират от позитивните ефекти на икономическия ръст.

Цикличните пазари и имоти облагодетелствани

От значение ще бъде способността на компаниите за бърза реакция към подобряващите се икономически условия, които имат потенциал да носят повишени приходи. Циклично зависимите географски региони и имоти като апартаменти, някои ваканционни имоти и офис имотите в Тихоокеанския регион вероятно ще отчетат добри резултати.

Офис пазари, характеризиращи се с дългосрочни договори като централен Манхатън и Лондон, също ще се справят добре. Компании, които могат да се възползват от подобреното потребление като най-големите компании за търговски имоти в САЩ и в по-малка степен в Европа и Азия, също ще бъде в инвестиционния фокус.

Вероятни са мащабни IPO-та в САЩ

От компанията смятат, че през 2011 г. ще има IPO-та от страна на големите компании в сектора с висока пазарна капитализация. Инвеститорите ще станат свидетели на появата на качествени портфейли на фондовия пазар, някои от които бяха превърнати в частни активи по време на „приватизационния“ бум през 2004-2007 г., се казва в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:28 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още