fallback

Развлекателните обекти – имоти с висок риск или устойчиви на рецесията?

Инвеститорите хранят съмнения относно размера на пазара на наеми на развлекателни площи, финансовата стабилност на наемателите и наемните нива

10:33 | 26.11.10 г.

Инвеститорите в имоти „не разбират“ развлекателния сектор, който постига по-добри резултати от конкурентни класове активи в много аспекти, твърди шефът на най-големия собственик на развлекателни обекти във Великобритания.

Инвеститорите имат съмнения относно размера на пазара на наеми на развлекателни площи, финансовата стабилност на наемателите и наемните нива, обясни главният изпълнителен директор на X-Leisure Пиер-Ив Гербо при представянето на специален доклад по темата в централата на консултантската компания Jones Lang LaSalle в Лондон. X-Leisure притежава развлекателни обекти на Острова на стойност около 550 млн. паунда.

Пазарът на обекти за семеен отдих и развлечения постоянно постига по-добри резултати от други сектори през последните 30 години, посочи Гербо, цитиран от PropertyWeek.

По думите му финансовото състояние на операторите на развлекателни съоръжения е стабилно. Ключови наематели в развлекателния сегмент са операторите на кина, които могат да формират до 90% от приходите, както и ресторанти и заведения за бързо хранене, които генерират до 50% от приходите.

Към момента развлекателните обекти се оценяват по-ниско от търговски или складови площи, като средната им доходност в страната е около 7%.

“Секторът на семейните развлечения е ключова част от потребителските разходи и обратно на масовото мнение, семейните разходи за развлечения всъщност нарастват в трудни времена“, коментира Гербо.

„Струва ми се, че инвеститорите избягват сектора заради погрешното мнение, че той зависи от несигурни потребителски разходи и заради страх от непознатото.”

„Имоти, отдадени под наем на оператори на обекти за семейни развлечения, са защитни активи и са устойчиви на рецесията“, е мнението на Тим Валанс, директор извънградски търговски и развлекателни обекти в Jones Lang LaSalle.

„Наемателите с успешни развлекателни обекти представляват нисък риск за собствениците, като подкрепят прихода от наеми и ограничават риска от празни площи. Допълнително собствениците могат да имат полза от по-дългосрочните договори за наем.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:49 | 19.08.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още