fallback

„Лъскави“ наеми спъват експанзията на европейските търговци

Експерти съветват търговците, които стъпват на нов пазар, да не се насочват непременно към най-скъпите локации, тъй като това може да разклати тяхната рентабилност

11:44 | 19.11.10 г.
Автор - снимка
Създател

Новите търговски вериги, стъпващи на даден пазар, продължават да са нездравословно концентрирани почти изцяло върху най-скъпите търговски „локации трофеи“, въпреки че икономическият спад застави търговците да преосмислят какво за тях означава наем, който могат да си позволят, сочи нов доклад.

„Локациите трофеи може да бъдат разсейване от програмите за международна експанзия на търговците“, коментира авторът на доклада Стивън Спрингъм, анализатор от King Sturge.

„Новите и бъдещите играчи на даден пазар имат склонност да се фокусират главно върху тези локации за своите първи магазини и след това да базират по-широкото си разгръщане на тяхното представяне.“

Той обаче предупреждава, че огромният наем, с който е свързано присъствието на тези локации, може да подкопае тяхната рентабилност, което да осуети бъдещите експанзии. Глобалната експанзия би била толкова по-добра, по-лесна и печеливша, ако погледът на търговците стигаше по-далеч от тесните параметри на първокласните пазари и наемите трофеи, коментира той.

„Нашето послание към търговците е: какво бихте избрали да спечелите – демонстрация на просперитет от престижна локация или пари на подходящата локация?”, коментира Спрингъм.

“Със сигурност има повече стойност в развитието на мрежа от 100 магазина в цялата страна, отколкото плащането на много висок наем за отварянето на огромен представителен магазин на най-скъпата локация в столицата. Такива наеми трофеи изпращат заблуждаващо послание към другите международни търговци и биха могли да създадат бариера за навлизане”, смята той.

Според доклада пазарите на търговски площи в Европа са отчели големи ръстове през последната година, но за тях се очертава по-скоро твърдо, отколкото меко кацане.

Отделните пазари се намират на много различни фази от цикъла на възстановяване, въпреки че има някои общи фактори. Един от най-решаващите от тях се очаква да бъде повишаващата се инфлация в краткосрочен и средносрочен план, като наемните пазари са изправени пред двоен проблем заради свиващите се маржове за наемателите и повишаващите се разходи за наеми, които ги правят все по-трудно достъпни.

От европейските страни, в които наемите са индексирани към инфлацията, индексът на потребителските цени тази година се очаква да бъде най-висок в Румъния (+6,3%), Унгария (+4,9%) и Гърция (+4,3%), като последната се очаква да бъде най-тежко засегната, предвид факта, че наемите на търговските площи обикновено се преразглеждат всяка година и са индексирани към индекса на потребителските цени в страната плюс един пункт.

В Унгария и Румъния, както и в повечето страни от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), наемите обикновено са прикрепени към индекса на цените в еврозоната, което донякъде смекчава ефекта от по-високата инфлация в местната икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:21 | 19.11.10 г.
fallback
Още от Анализи виж още