fallback

Колко капитал се очаква да се влее на световния пазар на имоти за три години?

През следващите години ще бъде набран нов капитал от 112 млрд. долара, с което общият обем на разположение на пазара се прогнозира да достигне 842 млрд. долара

15:15 | 19.10.10 г.
Автор - снимка
Създател

Общо 842 млрд. долара капитал ще бъде на разположение за инвестиции на пазара на бизнес имоти през следващите три години, сочи нов доклад, получен от Investor.bg.

Инвестиционната активност в сектора на имотите в Европа и на много пазари по света в последно време започна се раздвижва и да излиза от почти пълния застой, в който беше изпаднал в периода след септември 2008 г.

За това са спомогнали няколко благоприятни фактора като увеличеното кредитиране за инвестиции и развитие на някои видове активи и някои пазари.

Въпреки това специалисти изчисляват, че към момента в сектора има дефицит за финансиране, който достига до 35 млрд. евро.

От консултантската компания DTZ са разработили петстепенен процес за изчисление на обема от капитал, който се очаква да бъде на разположение за инвестиции в сектора на имотите по света през следващите три години.

Стъпка 1. 380 млрд. долара привлечен капитал

Прогнозата е базирана на капиталите на съществуващите към момента инвестиционни фондове, които все още не са реализирани. Наред с тях са добавени и сумите, привлечени от фондовете, които са създадени през последните месеци.

Данните включват близо 1600 отделни фонда от цял свят.

На тази основа от компанията смятат, че в момента има около 380 млрд. долара привлечен капитал.

Стъпка 2. Общ капитал: 883 млрд. долара

Ако се предположи, че общото съотношение на дългово финансиране към капитала е 57%, консултантите смятат, че общият обем от привлечен капитал, заедно с кредитите, предназначени за инвестиции в имоти, е 883 млрд. долара.

Стъпка 3. 171 млрд. долара изтеглени капитали

От компанията смятат, че капитал на обща стойност от 171 млрд. долара ще бъде изтеглен от пазара от страна на индиректни фондове, тъй като редица фонд мениджъри досега не са инвестирали целия привлечен капитал.

Предвид факта, че 60% от капитала на разположение в момента е бил привлечен през последните три години, много е вероятно някои фондове да не успеят да реализират целия капитал, който инвеститорите са се съгласили да осигурят.

Стъпка 4. Нов капитал от 130 млрд. долара

През следващите няколко години се очаква да бъдат привлечени още 112 млрд. долара инвестиционен капитал.

Ако се вземе предвид съотношение от Стъпка 2 за дълг към капитал от 57%, то общият обем би станал 260 млрд. долара.

Въпреки това от компанията смятат, че много от тези планове няма да бъдат осъществени. Затова за по-реалистична база е приет половината от този обем, или 130 млрд. долара.

Стъпка 5. 281 млрд. долара капитал за инвестиции през 2011 г.

От DTZ смятат, че през 2011 г. за инвестиции в бизнес имоти по света налични ще бъдат 281 млрд. долара.

Като се вземат предвид предишните стъпки, общата стойност на капиталите на разположение за инвестиции на пазара през следващите три години ще достигне 842 млрд. долара, смятат от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:59 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още