fallback

Как интернет влияе на пазара на имоти

Глобалната мрежа оказва влияние върху имотния пазар и то не само чрез наличието на сайтове с оферти или 360-градусови виртуални разходки

11:30 | 18.10.10 г.

Интернет оказва силно влияние върху пазара на недвижими имоти, макар и невинаги очевидно. И не става въпрос само за 360-градусова виртуална разходка из даден имот или наличието на сайтове с оферти.

Интернет прави хората много по-мобилни, винаги с възможност да са онлайн, което не е без значение за имотния пазар, пише експертът в сектора на имотите Брендън Десимон в Examiner.com.

При предишните поколения имаше ясна граница между работа и личен живот у дома. През деня те работиха в офиса, а около пет-шест часа се прибираха вкъщи, оставяйки работата зад гърба си. Най-вероятно са имали една месторабота и са живеели в един град десетилетия наред.

Днес обаче, заради интернет и новите технологии, стената между работа и дом рухна. С безжичния достъп, лаптопи и смартфони вече може да се работи отвсякъде, по всяко време.

Интернет дава възможност да живееш, където искаш

Компанията, за която работите, може да е базирана в Манхатън. В зависимост от управлението й обаче това не е причина да не може да работите от вкъщи например в Колорадо, където имотите са много по-достъпни, отколкото в Ню Йорк. Стига работодателят и бизнесът да е гъвкав, може да избирате къде да живеете.

Интернет обаче изисква и служителите да са гъвкави

Същевременно бързият глобален характер на интернет икономиката може да изисква от хората да по-гъвкави.

Например благодарение на интернет е много по-лесно да се прави бизнес с развиващи се държави, където има голям потенциал за ръст. Компанията, за която работите, може да поиска да се разшири в Индия и да поиска да се преместите там веднага, за да улесните старта.

Интернет улеснява и стартирането на нов бизнес. Компаниите трябва да реагират бързо на променящите се тенденции, като затворят офис в Чикаго например и отворят в Аризона.

Всички тези тенденции допълват вечно променящия се характер на бизнес среда, в която имате възможност да живеете, където искате, но може да се наложи да сте достатъчно гъвкави, за да се преместите бързо, когато потрябва.

Какво означава това за пазара на имоти

Въпреки рекордно ниските ипотеки и цени на жилищата (в САЩ) много хора стоят встрани и живеят под наем, вместо да купят имот.

Във вечно променящата се интернет икономика те предпочитат да запазят опциите си отворени. Бързата смяна на местожителство е по-лесна, когато човек живее под наем.

Потенциалните купувачи стават свидетели на принудителни отнемания на жилищни имоти, които са били закупени през последните пет години. Те не искат да попадат в такава ситуация, ако се промени работата им.

Въпреки че днес ситуацията е различна, „раните са пресни“ и хората са по-предпазливи от всякога. Това е една от причините условията на сегашния пазар да се диктуват от купувачите. Или казано по-просто, има голямо предлагане и по-малко купувачи. Естествено за това допринасят и други причини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:51 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още