fallback

МВФ: Скъпите жилища заплашват възстановяването на британската икономика

Високите цени ще се отразят негативно на потребителското доверие, смятат специалисти

11:38 | 08.10.10 г.
Автор - снимка
Създател

Възстановяването на британската икономика е изложено на риск поради надценен жилищен пазара на страната, който е застрашен от „двойно дъно“, смятат експерти от Международния валутен фонд (МВФ).

От фонда предупреждават, че цените на жилищата в страната са прекалено високи, което може да доведе до ситуация, в която хората не са в състояние да изплащат своите ипотеки, ако лихвените нива се покачат.

Това на свой ред може да се отрази на потребителското доверие и на перспективите пред възстановяването на икономиката на страната.

От Световната банка обаче са похвалили усилията на страната да ограничи бюджетните разходи. И двете институции обаче са на мнение, че ако това стане прекалено бързи и тези разходи се оттеглят от икономиката, „това може да създаде проблем“.

Жилищният пазар във Великобритания устоя на кризата сравнително добре, но последните данни от Nationwide и Halifax показват, че цените вече започват да падат, пише Daily Mail.

Според проучване на Halifax, публикувано наскоро, цените на жилищата на Острова са паднали с 3,6% на месечна база през септември и с 0,9% в рамките на третото тримесечие.

Наред с това експерти смятат, че в скоро време ипотечното кредитиране в страната може да бъде значително ограничено. Това се дължи на плановете на Английската централна банка да се оттегли от политиката на директна помощ за банките. Това вероятно значително ще засегне капацитета за кредитиране на Lloyds Banking Group, която отговаря за 30% от ипотеките в страната, пише изданието.

МВФ посочи Великобритания, наред със САЩ, като страни, в които жилищните цени са уязвими от двойно дъно, което неизбежно ще се отрази на бъдещия ръст.

„Както във Великобритания, така и в САЩ, данъчните мерки временно повишиха активността, но търсенето на жилища се понижи и цените паднаха след изчерпването на тези стимули наскоро“, казват от фонда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:59 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още