fallback

Задава ли се повторен спад на жилищните цени в САЩ?

Комбинацията от изтичане на програмата за насърчаване покупките на първо жилище и увеличението на ипотечните заеми на ръба на просрочието вещаят по-ниски цени

15:26 | 16.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

Проблемът с повечето показатели за жилищния пазар е, че някои отразяват приблизително текущото му състояние, а други гледат назад във времето. Продажбите на жилища като цяло са от първите, а цените на имотите са от втората категория и не дават сигурни насоки за развитието на пазара.

Цените на жилищата в САЩ започнаха да се повишават преди около година, но до голяма степен заради стимулите на правителството, което отпускаше данъчни кредити на купувачите на първи имот. За скока в цените помогна и растящото доверие на потребителите в изгледите пред пазара на жилища заради спада в броя на принудително отнетите имоти, пише CNBC.

Действителността обаче показа година по-късно, че намаляването на принудително отнетите жилища се дължи на това, че банките и държавата са отлагали във времето отнемането в стремежа си да привлекат повече домакинства с ипотечни заеми да се включат в програмата на правителството за модифицирането им, която да облекчи тяхното изплащане.

Равносметката на този етап е, че мерките са били до голяма степен неуспешни.

Комбинацията от изтичане на програмата за насърчаване покупките на първо жилище и нарастването на ипотечните заеми, които са на ръба на просрочието, вещае, че ценовите нива ще понесат повторен спад, се казва в анализа. Разбира се ще трябва да мине известно време, преди тенденцията да се прояви.

Два нова доклада от тази седмица илюстрираха ясно това. В сряда националната асоциация на брокерите на недвижими имоти в САЩ (NAR) съобщи, че при сегашния брой налични имоти, обявени за продан, ще трябва да минат 12,5 месеца, за да се изчерпа цялото налично количество. Освен това върху пазара е надвиснала и сянката на растящия брой принудително отнети жилища, които ще повишат допълнително предлагането.

Също в сряда данни на анализаторската компания CoreLogic показаха, че цените на жилищата в САЩ са записали нулев ръст на годишна база през юли, а броят на сключените сделки е намалял трайно. По този начин за първи път през последните пет месеца ценовият индекс не отбеляза положителен годишен ръст, а броят на щатите, където жилищата поевтиняват, се е увеличил двойно спрямо юни.

Доверието в пазара на имоти също се е влошило. Това си пролича от данните, че за трети пореден месец делът на продавачите на жилища, които са намалили офертните цени, се е увеличил. Те са общо 26% от всички продавачи през август, по данни на Trulia.com, като намаляването на исканата от тях цена е знак за по-слаби очаквания относно бъдещите ценови нива.

Разбира се, в страната все още има райони, където жилищата поскъпват, но докато не се появят сигнали за трайно и общонационално повишение на цените през следващите месеци, изводът е само един: цените ще останат около сегашните си нива за известно време, след което отново ще поемат надолу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:19 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още