fallback

Експерти призовават за диверсифициране на източниците на капитал за имоти

Секторът на имоти трябва да намали свръхзависимостта си от банково кредитиране, смята експерт

11:57 | 02.09.10 г.

Важен урок от последните финансови кризи е нуждата да се намали свръхзависимостта от банковото кредитиране като основен механизъм за привличане на капитал в европейския сектор на имотите, пише в септемврийското издание на списание Property EU Еамон Д'Арси, преподавател в Университета в Рединг в сектора на имотите.

Тази ситуация създаде значителни проблеми за банковия сектор в редица европейски държави. В Ирландия например доведе до пълна национализация на една банка и създаването на специална агенция за проблемните активи, обяснява Д'Арси.

Подобни проблеми възникнаха и в банковите сектори на Германия, Испания и Великобритания. Сегашното негативно отношение към кредитирането за имоти по подобен начин създаде големи затруднения при опитите на сектора да привлече капитал. Това вероятно ще ограничи ръста в сектора в средносрочен план с негативни последствия за заетостта и жизнеспособността на някои играчи.

Дори и там, където набирането на капитал имаше по-диверсифицирана основа, като например при непубличните фондове за имоти, кризата разкри значителни проблеми със стабилността при много подобни фирми.

В този контекст нуждата да се проучат и подкрепят алтернативни и стабилни механизми за привличане на капитал е наложителна, посочва Д'Арси. Очевиден вариант изглежда стимулирането на развитието на публичните компании за имоти в Европа. Тяхното представяне след кризата, особено по отношение на привличането на средства, илюстрира жизнеспособността на подобна стратегия, отбелязва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:25 | 22.08.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още