fallback

Поевтиняването на жилищата не винаги е повод за тревога

Понижението на цените на имотите не е задължително ранен симптом за цялостно влошаване на състоянието на икономиката

11:32 | 11.08.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Здравият разум предполага, че когато някоя от фундаменталните човешки нужди стане по-достъпна, това е нещо добро, защото осигуряването й става по-лесно, както и обратното – поскъпването й поражда нови притеснения за домакинствата, пише Financial Times.

Това може да важи за всяка друга базова човешка нужда, но не и за жилищата.

Финансовите анализатори обикновено приветстват повишението на цените им, въпреки че това означава, че младите хора трябва да прекарат по-голяма част от своя живот на работното си място, за да могат да изплатят ипотеката на своя дом.

Когато обаче цените на имотите започнат да падат, новините винаги се посрещат от икономистите с известна доза тревога.

Това е така, защото влошаването на пазара на недвижими имоти обикновено е един от ранните симптоми за цялостно влошаване на състоянието на икономиката. Нагласите на домакинствата за техните доходи в бъдеще и перспективите пред икономиката са основен фактор при взимането на решение за покупката на имот и други активи с висока цена.

Във вторник последните данни за пазара на имоти във Великобритания например показаха, че цените на жилищата са тръгнали надолу за първи път през последната повече от една година. Това пробуди отново страховете на анализатори, че състоянието на британската икономика ще се влоши.

Понижението на цените на жилищата обаче не винаги загатва за по-слаби темпове на растеж. Това не е задължително да се случи, защото намаляването на покупките може да се дължи изцяло на специфични фактори, като например затягането на условията от страна на банките за отпускане на ипотечни заеми или на някакви обстоятелства, които карат продавачите да бързат.

Точно такава е ситуацията във Великобритания, където скоро се очаква да влязат в сила новите данъци върху капиталовите печалби от продажбата на имоти. При това положение не е чудно, че продавачите в страната са побързали да продадат нежеланите имоти, за да си спестят по-високия данък.

Дори и понижението на цените да предсказва за забавяне на икономиката, би било странно то да не се приеме като добра новина за британската икономика само по себе си. Великобритания не разполага с голям излишък от жилища, което, заедно с ограниченията в строителството, прави жилищните имоти недостъпни за все по-голяма част от населението.

През 2008 г. например средната цена на жилище във Великобритания е била седем пъти по-голяма от средния годишен доход на едно домакинство, което е двойно съотношение в сравнение с преди десет години.

Като част от мерките за подобряването на пазара на недвижими имоти в страната правителството на Великобритания ще предостави допълнително финансиране на общините за всеки нов имот, построен в техния район. По този начин ще се насърчи изграждането на повече и по-достъпни жилища, което ще помогне на пазара на недвижими имоти да се стабилизира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:18 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още