fallback

Мумбай с амбиции за световен финансов център, но все още далеч от целта

В момента във финансовата столица на Индия 18 млн. души са наблъскани в бедни квартали и небостъргачи, използват до краен предел градските удобства и правят града по-непривлекателен за инвеститори

09:15 | 04.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Така се случва всяка година. Когато мусонните дъждове залеят Мумбай, градът се превръща в клоака, което наред с дупките по пътищата и задръстения трафик може да се приеме като подигравка с амбициите на града да се превърне в световен финансов център, предаде Ройтерс.

Индийската икономика е третата в Азия и влиянието й в света нараства. Една четвърт от 20-те най-гъсто населени градове на планетата са в Индия.

Един от тях е Мумбай, финансовата столица на Индия, където 18 млн. души, наблъскани в бедни квартали и небостъргачи, използват до краен предел градските удобства и правят града по-непривлекателен за инвеститори.

Докато бързо модернизиращите се градове като Шанхай и Сау Паулу успяват да отнемат бизнес от центрове като Лондон и Ню Йорк, то бавното темпо на градското развитието в Индия вреди на градовете, които до 2030 г. ще бъдат дом на около 590 млн. души, а това е почти два пъти повече от населението на САЩ днес.

Индийските градове през следващите две десетилетия ще приютят и 40% от населението на страната, създавайки около 70 на сто от новите работни места, сочи доклад на McKinsey Global Institute, изследователското подразделение на консултантската компания McKinsey.

За да задоволи такъв растеж, Индия трябва да направи капиталови разходи от 1,2 трлн. долара предимно в инфраструктура през този период, което е 8 пъти повече от сегашните инвестиции в този сектор до момента, се допълва в доклада.

Ройтерс посочва какви са потребностите и възможностите на индийската градска икономика в следните данни:

- планира се брутният вътрешен продукт на Индия да се увеличи пет пъти до 2030 г.;

- 590 млн. души ще живеят в градовете на страната през 2030 г., което е почти два пъти повече от населението на САЩ днес;

- очаква се населението в трудоспособна възраст в Индия да нарасне с 270 млн. души до 2030 г;

- 70% от новите работни места ще бъдат създадени в градовете до 2030 г.;

- 91 млн. от градските домакинства ще представляват средната класа спрямо 22 млн. днес;

- 68 индийски града ще имат население над 1 млн. души, докато днес те са 42. В Европа сега градовете с над 1 млн. души са 35;

- всяка година до 2030 г. ще трябва да се строят между 700 и 900 млн. квадратни метра търговска и жилищна площ;

- ще трябва да бъде положена настилка на 2,5 млрд. квадратни метра пътища, което е с 20 пъти повече от капацитета, осигурен през изминалото десетилетие;

- ще трябва да бъдат построени 7400 километра линии, за влакове на къси разстояния, което е с 20 пъти повече от капацитета, осигурен през изминалото десетилетие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:56 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още