fallback

Разнородна картина на инвестиционните пазари на имоти в Европа

Въпреки негативния ефект от кризата с държавния дълг в еврозоната, оптимизмът на пазара на имоти остава

13:50 | 22.07.10 г.
Автор - снимка
Създател

На хартия последното тримесечие доведе до последващо подобрение на пазарите за имоти в Европа. Обемът от сделки се повиши с 19%, свиването на доходността продължи, ръстът на капиталовите стойности се ускори, повишеното доверие се разпростря от най-големите към някои от по-малките пазари на континента.

Наемният пазар започна да се стабилизира, като наемите от първокласните площи регистрираха първия си ръст от третото тримесечие на 2008 г. насам.

Това казват специалисти от консултатнската компания Cushman & Wakefield.

Въпреки това след доброто начало на тримесечието, пазарът удари на камък към средата на периода, когато кризата с държавния дълг доведе до повишена несигурност и спад в апетита към риска. Това доведе до стабилизация на доходността и сентимента. Кредитният ресурс, който все още бе силно ограничен, също не доведе до по-мащабно възстановяване на търсенето.

При все това, според Майкъл Радърк, директор на международния екип на "Капиталови пазари" в Cushman & Wakefield, оптимизмът за пазара като цяло продължава да расте.

„Въпреки че второто тримесечие бе много променливо, ние сме донякъде по-оптимистични за изгледите за второто полугодие на годината, предвид това, че предлагането би трябвало да се подобри и ако не нещо друго, то привлекателността на инвестициите в имоти сега е по-голяма в сравнение с преди, благодарение на спада в доходността при облигациите“, коментира той.

Радърк коментира, че основната част от пазара все още е съставена от нискорискови инвеститори, които се насочват главно към първокласни продукти на големи и ликвидни пазари. Въпреки това напоследък има данни, че все повече инвеститори са склонни да насочат поглед и към различни сегменти от пазара, които носят повече стойност, макар отново на най-големите пазари като Великобритания и Франция.

Пазарът на континента остава много разнороден по отношение на наемен ръст, търсене от страна на наематели и инвеститори, доходност, които варират за различните градове и видове имоти.

Скорошните събития по отношение на държавния дълг може да доведат до по-силен фокус на инвестиционния пазар от страна на нискорискови купувачи, които търсят сигурен доход. Това е подпомогнато и от леко повишение на предлагането, не на последно място, поради някои пазарни сътресения наскоро, които напомниха на някои потенциални продавачи, че ценовата корекция все още не е гарантирана.

Ръст на броя на отнетите имоти също започва бавно да изважда нови имоти на пазара. Въпреки че в момента банките не са поставени под особен натиск да прибягват до принудителни продажби, стрес тестовете и повишените изисквания за резервите може да накарат повече банки да продават имоти след лятото, смятат от компанията.

„За свиването на доходността може да е необходимо малко повече време, отколкото очаквахме“, казва Радърк.

„... но най-добрите активи и пазари все пак ще станат свидетели на понижена доходност поради силното търсене – особено ако доходността от облигации остане толкова ниска, колкото е днес. Средно за пазара обаче свръхзависимостта от капиталите и не толкова от дълговете ще доведе до по-голямо значение на цената на риска.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:33 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още