fallback

Пазарът на ипотечни кредити в България продължава да върви нагоре

Още е рано да се говори за балон на пазара на имоти, според експерт

09:38 | 03.08.16 г.

Над 53 млн. лева са отпуснатите през първата половина на годината ипотечни кредити, пазарът продължава да расте на фона на засилената активност на купувачите на жилища.

Това коментира в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria Техомир Тошев от консултантската компания КредитЦентър.

"Ако преди кризата годишният процент на разходите беше около 8%, в момента той е в рамките на около 5%, а лихвите по ипотечните заеми се движат в диапазона 4,25 – 4,75%", посочи Тошев.

Експертът очаква ипотечният пазар да остане активен и през втората половина на годината със запазване на тенденцията лихвите да продължат да падат плавно.

"От началото на годината тенденцията е на бавен спад. Най-вероятно ще видим и активно второ полугодие. Очакваме силен край на годината както на имотния, така и на кредитен пазар", коментира още той.

Основен двигател на пазара на имоти и ипотечни кредити са хора на възраст 35-40 години, които имат собствено жилище, но имат желание и финансови възможности да повишат стандарта си на живот, както и купувачите на първи собствен дом.

Тошев подчерта, че според различни анализи около 80% от хората, които живеят под наем, решават, че ще излязат на пазара и ще закупят жилище. Месечните разходи за покупка на жилище на кредит и разходите за наем в момента са почти идентични.

Той допълни, че хората не са и рисково настроени. Според него процентът на лоши кредити сред тези групи  купувачи ще е много нисък - под 2%.   

Тошев заключи, че цените на имотите са достигнали дъното през 2015 г. и са започнали възходящо движение. Според него обаче още е рано да се говори за балон.

Целия разговор с Тихомир Тошев можете да видите във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:54 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Имоти виж още