fallback

Липсата на качествени активи оказва натиск върху вложенията в бизнес имоти в Европа

Инвеститорите остават фокусирани върху пазарите, считани за безопасни

14:54 | 16.05.14 г.
Автор - снимка
Редактор

Инвестициите в бизнес имоти в Европа намаляват с 31% до 29 млрд. евро през първото тримесечие на годината спрямо същия период на миналата година, сочат данни на консултантската компания Colliers International.

Намалението се дължи основно на недостига на качествени активи на пазара на Стария континент.

Въпреки че като цяло на пазара на бизнес имоти в Европа се отчита спад на инвестициите, за периода януари-март в Германия е отчетен най-големият им обем от 2007 г. насам, показват данните. Германските инвеститори са изключително активни на собствения си пазар, а инвестиционните сделки, които те са осъществили, представляват 49% от всички транзакции в сектора на бизнес имотите в страната.

Все пак по-мащабните сделки са осъществени от международни купувачи, включително сделките по закупуването на бившата централа на WestLB в Дюселдорф от Blackstone на стойност 350 млн. евро и закупуването на портфейл от четири търговски центъра в Източна Германия от Morgan Stanley за около 400 млн. евро.

Апетитът на инвеститорите към безопасните пазари, начело с Лондон и Париж, продължава да расте. „Сигурните“ пазари са предпочитани и от държавните инвестиционни фондове и международните застрахователни компании, които търсят стабилни, гарантирани приходи.

„За момента Лондон е най-търсен от азиатските инвеститори, особено от новите играчи, като най-апетитни са офисните проекти в Сити. Китайските застрахователни компании, които вече имат разрешение и възможност да инвестират извън страната си, представляват източник на свежи пари, които бързо намират пътя си към Европа с първа спирка Лондон“, коментира Ричард Дивал, директор „Трансгранични капиталови пазари“ за Европа, Близкия Изток и Африка.

„Известно е, че една от добре познатите китайски застрахователни компании възнамерява да инвестира около 800 млн. паунда в лондонския Canary Wharf. Говори се, че тайванска застрахователна компания е в процес на преговори за инвестиции на стойност 400 млн. паунда за офиси в Сити“, допълва той.

Дивал отбелязва, че освен на китайските компании, нараства апетитът и на малайзийски фирми към инвестиции в бизнес имоти на Острова, само че към търговски центрове във Великобритания.

В доклада се посочва, че редица инвестиционни фондове предприемат все по-смели решения за инвестиции на по-рискови пазари. Счита се, че пазарите на бизнес имоти в Италия и Испания са достигнали дъното и предстои постепенно оживление.

Особено активни на рисковите пазари са северноамериканските инвеститори, които увеличават придобивките си в периферията на Европа – в Португалия, Италия, Ирландия, Гърция и Испания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:13 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Имоти виж още