fallback

Недостигът на финансиране за сектора на имотите в Европа продължава да се свива

Инвестиционните банки се завръщат на пазара на имоти, но делът на алтернативните кредитори продължава да расте

12:49 | 16.05.14 г. 2

Недостигът на финансиране за сектора на недвижимите имоти в Европа се е свил с 8% за година до 36 млрд. евро през 2014-2015 г., сочат данните на консултантската компания DTZ.

“По-добрите перспективи пред капиталовите стойности, по-агресивните рефинансирания и засиленото отписване на имоти през последните години спомогнаха за редуцирането на недостига на финансиране за сектора на имотите в Европа“, подчертава Найджъл Олмонд от DTZ.

Според него най-сериозен недостиг на финансиране през следващите две години се очаква да има във Великобритания и Испания, но и там се отчита спад – съответно 18% и 25%.

В доклада се подчертава, че продължава да се увеличава делът на алтернативните кредитори на пазара на имоти в Европа. „Това помага за диверсифицирането на пазара, тъй като досторо банките имаха доминантна позиция“, посочват експертите.

През последната година обаче се наблюдават и ясни признаци за завръщане на инвестиционните банки на пазара на имоти в Европа. Много от тях са си поставили многомилиардни цели за кредитирането към сектора на имотите на Стария континент.

Тези тенденции обаче са свързани с достъпа на банките до финансиране. През последните години те също са увеличили алтернативните си източници за финансиране, пише в документа.

Повечето от кредиторите обаче са се съсредоточили върху водещите пазари на имоти в Европа – Великобритания, Германия и Франция. Това спомага за формирането на излишък от финансиране на тези пазари като цяло. Голяма част от него обаче вероятно ще бъде прехвърлен към други силни пазари в Европа, но процесът би отнел около две години, подчертават експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:30 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Имоти виж още