fallback

Продажбите на имоти традиционно намаляват през първото тримесечие

Продажбите само в областните центрове обаче отбелязват ръст, което може би е белег за известно раздвижване на пазара на жилища

11:01 | 11.04.14 г. 1

Традиционно за първото тримесечие на годината, когато купувачите на имоти не са толкова активни, продажбите на недвижими имоти са намалели, сочат данните на Агенцията по вписванията.

За периода януари март в цялата страна са осъществени 40 581 продажби на имоти, което е с 8 на сто по-малко спрямо първото тримесечие на миналата година и с 38% - спрямо последните три месеца на 2013 г.

Агенцията обаче не разграничава отделните сегменти на пазара – жилищни и бизнес имоти, както и земеделска земя и парцели, затова и по обобщените данни сравнително трудно може да се направи преценка за ситуацията в отделните сегменти на пазара. Данните за ипотеките например, както и статистиката от службите по вписванията в големите градове, където преобладават сделките с жилища, дават относителната картина на жилищния пазар в страната.

Данните за сделките в областните градове показват, че продажбите на имоти са се увеличили на годишна база, което може би е белег на известно раздвижване на пазара на жилища, за което съобщават и агенциите-посредници. През първото тримесечие са осъществени над 20 100 продажби спрямо малко над 18 400 през същия период на миналата година, което е ръст от над 9%.

Същевременно обаче данните за договорните ипотеки, сключени в областните градове през първите три месеца на годината, затвърждават тенденцията, че купувачите на имоти нямат желание да се обременяват с големи дългове за продължителни периоди. Договорните ипотеки са намалели с 5% тази година от малко над 3 хил. през миналата година.

Напоследък купувачите на жилища предпочитат да финансират по-голямата част от сделката със собствени средства, а сумата, която не им достига, обикновено допълват с потребителски кредит заради предвидимостта на разходите и/или с приходите от продажбата на други имоти.

Все пак като цяло за страната сключените през първото тримесечие договорни ипотеки отбелязват годишен ръст от 6% до малко над 4 хил., което индикира за активност в две посоки – покупки на жилища в „по-живите“ общински центрове“, както и теглене на заем за собствени нужди и други инвестиции.

В София се отчита 2% ръст на продажбите на имоти през първото тримесечие на годишна база до 3 668 сделки, но 41% спад спрямо последните три месеца на миналата година, когато са били осъществени продажбите на 6 207 имота. При ипотеките обаче е отчетен спад – с 8,4% на годишна база и 38% спрямо предходното тримесечие до общо 891.

В Пловдив тенденцията при продажбите е подобна – намаляват с 3% на годишна база и с 31% за тримесечието до 2 648. При договорните ипотеки е отчетено намаление от съответно 8,4% и 32%.

Във Варна продажбите са се увеличили с 2,5% през първите три месеца на тази година спрямо същия период на миналата, но са намалели с 36% за тримесечието. Договорните ипотеки обаче се увеличават с 3% на годишна база, но намаляват с 29% за тримесечието.

В Бургас е отчетен 2% ръст на продажбите на имоти на годишна база през първото тримесечие и намаление от близо 42% спрямо последното тримесечие на миналата година. Ипотеките са намалели съответно с 8% и с 20%.

Затвърждава се и тенденцията на ръст при възбраните и законните ипотеки. За цялата страна през първото тримесечие спрямо първите три месеца на миналата година възбраните са се увеличили с 6%. В София ръстът е минимален – под процент, но в Пловдив увеличението е от 14%, във Варна – близо 9%, а в Бургас – 7%.

При законните ипотеки се отбелязва увеличение от 23% на годишна база през първото тримесечие. В София увеличението е от 13%, в Пловдив – 40%, във Варна – 31,5%, а в Бургас – няма промяна на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:44 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Имоти виж още