fallback

Настроението на инвеститорите в сектора на имотите в еврозоната се подобрява

Най-активни са глобални опортюнистични фондове и фондове за частен капитал

09:30 | 04.04.14 г.
Автор - снимка
Редактор

Настроението на инвеститорите в сектора на имотите в еврозоната се подобрява през последните месеци, съобщава FT.

Индексът на Markit, който отразява настроенията на мениджърите в сектора на имотите, през февруари за първи път от лятото на миналата година е минал ключовата граница от 50 пункта, т. е. индикира растеж на сектора.

Подобрението обаче се дължи на международните инвеститори, които търсят възможности в региона. Много малка са пазарите на имоти в еврозоната, където позитивните нагласи се движат от икономическите фундаменти и ръст на търсенето или наемите, отбелязва изданието.

Най-активни на пазара на имоти в еврозоната са глобални опортюнистични фондове и фондове за частен капитал, като Blackstone и Lone Star. Особено популярна дестинация за тях е Испания, след като се наситиха на пазара в Ирландия.

Забелязва се и засилване на търсенето на активи в Холандия.

Апетитът на инвеститорите е насочен към офиси в централните бизнес райони на по-големите градове, шопинг центрове в райони с ръст на населението и индустриални площи в логистичните хъбове на Европа.

Заради засиления интерес от страната на чужди инвеститори се облагодетелстват компаниите за имоти. Наблюдава се нова вълна от първични публични предлагания на акции от групи, които искат да се разширяват.

Същевременно поскъпват и акциите на публичните компании за имоти. Пазарната оценка на Unibail-Rodamco например – най-голямата публична компания за инвестиции в молове в Европа, е близо до върховете, достигнати през 2007 г.

Единственият въпрос е дали скоро може да се очаква възстановяване на търсенето от страна на наемателите, така че да се оправдаят очакванията на инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:54 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Имоти виж още