fallback

Държавата прехвърли Скобелевия парк на общината в Плевен

Общината ще може сама да поддържа парка

14:01 | 02.04.14 г.

Министерският съвет прехвърли днес Скобелевия парк в Плевен на местната власт.

"Безвъзмездното предоставяне за управление на имота ще създаде възможност за общината да предвиди и изразходва собствени средства за неговата поддръжка", посочва се в съобщение на правителствената пресслужба.

Паркът, който досега беше публична държавна собственост, е изграден в началото на ХХ век в памет на загиналите герои в боевете през 1877 г.

През последните няколко месеца правителството реши да прехвърли на общините редица забележителности, за които по принцип отговаря държавата. Така местните власти могат да се възползват от европейско финансиране, за да ремонтират паметниците и да ги развият като туристически атракции.

Така например община Ямбол вече стопанисва античния град Кабиле, Пловдив отговаря за Античния театър, Кърджали – за археологическия комплекс Перперикон, а Велико Търново - за Царевец.

С друго свое решение Министерският съвет реши безвъзмездно да предостави за управление част от имот - публична държавна собственост, на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС). Частта от имота се намира в област София, Столична община, и е с предоставени права за управление на Министерството на вътрешните работи. Визираната част от имота е с отпаднала необходимост за дирекция „Управление на собствеността и социални дейности" – МВР.

Министерският съвет реши още безвъзмездно да прехвърли правото на собственост върху имоти - частна държавна собственост, на община Генерал Тошево, област Добрич. Имотите, предмет на предложението, се намират в с. Петлешково, община Генерал Тошево, област Добрич.

С друго решение министрите учредиха възмездно безсрочно право на строеж върху имот - публична държавна собственост, за изграждане на трафопост, който ще обслужва вилна зона „Минерални бани" и квартал Банево, област Бургас, в полза на „ЕВН България Електроразпределение".

Министерският съвет отне и равото на управление върху част от имот - публична държавна собственост, от Националния статистически институт, Териториално статистическо бюро - Габрово поради отпаднала нужда. Имотът е прехвърлен на областния управител на област Габрово.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:41 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Имоти виж още