fallback

Малък бизнес в големия град

Засилва се тенденцията за възраждане на малките квартални магазини, все повече се търсят помещения за започване на собствен бизнес

08:30 | 27.02.14 г. 8

Все повече хора се решават да стартират собствен бизнес в сферата на търговията. За това свидетелства засиленото търсене на помещения за малки търговски обекти в кварталите, както и интересът към потребителските кредити за развиване на малък бизнес.

Очакванията на Тихомир Тошев, изпълнителен директор на Кредит Център и CreditPoint.bg, са тенденцията да продължи и през тази година при сравнително стабилна политическа и икономическа ситуация.

„След навлизането ни в ерата на моловете и дори възходът на мол-модата, където пазаруването е най-разпространено, напоследък се забелязва засилващата се тенденция малките местни магазини да се възраждат отново“, коментира Калоян Богданов, маркетинг мениджър на консултантската компания Адрес Недвижими имоти пред Investor.bg.

От една година насам пазарът се стабилизира и цените изкушават все повече инвеститори, а все повече хора със забързано ежедневие предпочитат бързото отскачане до кварталния магазин пред по-ангажиращото обикаляне на голяма верига, чийто обект е разположен в района, посочва още Богданов.

Малки магазини за собствен бизнес

Най-голямо търсене има за имоти под наеми с цел собствен бизнес, казва още Калоян Богданов.

„Кварталните магазини правят по-малки обороти от големите супермаркети, но пък разчитат на надценката. Ако са на удобно място, хората са склонни да платят повече и така собствениците имат печалба. Винаги има нещо, за което се сещат в последния момент и кварталният магазин е най-желан за тези „импулсивни” покупки“, коментира той.

Хубавите локации не се изпускат и още докато тече известие за напускане от предходните клиенти се настаняват нови. Най-търсени са помещенията с добра локация - в оживени райони, главни улици и квартали с голямо население, в близост до спирки на градския транспорт и метрото в София.

Увеличен интерес има към районите около улиците Дойран, Нишава, Ломско шосе, както и в близост до кв. Гоце Делчев, отчитат от Адрес.

Наемните цени обикновено са около 8-12 евро на кв.м. За по-добра локация цената варира между 10-18 евро на кв.м, но наемателите са склонни дори да платят малко повече, стига мястото да е добро.

Данни на агенцията за недвижими имоти „Мирела“ също сочат за нарастващо търсене и предлагане на търговски площи, най-вече в предпочитаните южни и централни райони на София. Според компанията цената за покупка на търговски площи в южните райони може да достигне дори 2 000 – 3 000 евро за кв. м за помещенията главно по протежение на бул. „България“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:03 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Имоти виж още