fallback

Възможно ли е да изгубим европарите за саниране?

Изпълнението на програмата за обновяване на жилищата се бави заради сложните административни процедури

14:34 | 18.02.14 г. 4

Възможно е да се стигне до загуба на средства за саниране заради забавянето на програмата за обновяване на жилищни сгради с европейски пари.

„Проектът стартира през 2012 г. и през 2014 г. все още няма обновена сграда, не е започнало реалното обновяване на сградите. Желаещи има повече от достатъчно, тъй като кандидатствалите по проекта са над 350 етажни собствености, а парите би трябвало да стигнат за 180-200“, коментира в ефира на Bulgaria on Air Цвета Наньова, проектен мениджър по санирането за София.

Наньова алармира, че са проведени търговете за избор на изпълнител на ремонтните дейности за само няколко сгради и се очаква работата да започне евентуално през март. Предстои обаче обновяването на общо 180-200 сгради за само два строителни сезона – това и следващото лято.

„Проблемът е, че администрацията се препъна в собствените си процедури. Заради всички страхове за злоупотреби администрацията основно се занимаваше да трупа допълнителни процедури и да се презастрахова“, коментира Наньова.

Тя отбеляза, че новото ръководство на Министерството на регионалното развитие е променило подхода на действие, облекчило е някои процедури и е ускорило темповете на работа по проекта, като изрази надежда, че ще успеем да усвоим парите.

„Виждаме, че министерството прави усилия, но ако процесът не стартира, може би никога няма да стартира. Ако държавата не може да покаже административен капацитет да се справи с 63 млн., няма как 200-300 млн. да ни бъдат отпуснати, а нуждите се изчисляват на милиарди“, коментира още Наньова.

Тя препоръча отсега да се мисли за промените в модела на усвояване на европейските средства за енергийна ефективност на жилищата, „а да не се окажем след 5-6 години в ситуацията, в която сме в момента“.

По думите на Цвета Наньова страната ни има опит, тъй като вече са санирани стотици публични сгради. Отделно успешно беше изпълнена демонстрационна програма с помощта на Програмата на ООН за развитие (ПРОООН), чийто ръководител беше именно Наньова.

Вижте разговора с Цвета Наньова във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:05 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Имоти виж още